• 5
 ≫ 

Ovaj pametni prsten ima velike ambicije da postane značajan medicinski uređaj

 ≫ 

Movano Ring ima velike ambicije, ali će mu prvo trebati odobrenje američke Uprave za hranu i lekove.

 • 5

Za CES 2022 sajam, kompanija za zdravstvenu tehnologiju (healthtech) Movano najavila je Movano Ring, nosivi uređaj koji ima za cilj da pomogne ljudima da prate hronične bolesti po pristupačnoj ceni i bolje razumeju ove podatke.

Movano Ring će navodno meriti sve osnovne metrike, uključujući broj otkucaja srca, varijabilnost otkucaja srca (HRV), san, disanje, temperaturu, nivo kiseonika u krvi, korake i sagorele kalorije. Međutim, umesto sirovih podataka, Movano kaže da će korisnicima pružati informacije u kakvoj su korelaciji ova merenja.

Na primer, aplikacija Movano može pokazati kako vaše vežbanje utiče na vaše spavanje ili otkucaje srca tokom vremena.

Ovo nije iznenađujuće – sve više proizvođača nosivih uređaja udaljavaju se od jednostavnog merenja koraka i kalorija u korist pojednostavljenih rezultata i boljih uvida. Oura Ring, Whoop i Fitbit koriste rezultate merenja da kontekstualizuju podatke o spavanju ili, recimo, oporavku nakon treninga, ali se uglavnom fokusiraju na to da korisniku kažu da li treba da nastavi dalje ili da odmori.

Ova merenja često prate grafikoni i poduži opisi, koji ponekad umeju da budu previše komplikovani.

Movano kaže da želi da njihovi uvidi i rezultati budu efikasniji, tako što će korisniku prikazivati podatke koji su mnogo lakši za razumevanje.

Iako prvi Movano prsten neće imati odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA), kompanija ima velike ambicije da dobije oznaku klase II i doda medicinske funkcije poput neinvazivnog praćenja glukoze i krvnog pritiska.

Da bi u tome uspela, kompanija sprovodi klinička ispitivanja svojih tehnologija i algoritama, kao i studije tačnosti kako bi dobila odobrenje od FDA.

Neinvazivno praćenje glukoze i krvnog pritiska je tzv. “sveti gral” za nosivu tehnologiju. Priča se da neka velika imena, uključujući Apple i Fitbit rade na ovim funkcijama za svoje pametne satove. Ovakva tehnologija u pametnom prstenu, bila bi zaista impresivno dostignuće.

Međutim, nosivi uređaji koji obećavaju značajne medicinske funkcije često završavaju u regulatornom limbu.

Movano Ring neće biti dostupan do druge polovine 2022. godine, a čak i tada, to će biti beta verzija. Takođe nema konkretnih detalja o ceni, ali kompanija kaže da im je cilj da prsten bude “jedan od najpristupačnijih” na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • alal vera alal vera

  28. decembar 2021 | 16:28

  pato bre sad radi pametni sat apple watch

 • DARKO 100%

  28. decembar 2021 | 16:04

  To bi trebao biti obavezni artikl za mladence kad se vencavaju ,da mladozenja zna sa koliko žara kuca srce mlade za njim,nema lazi ,nema prevare,jel tako ,tako je

 • M

  28. decembar 2021 | 19:40

  Podseti me na nesto.😂😂😂😂😂 Ring na... Sto bi rekli Princ Albert ko zna o čemu pričam jasno mu je. Urnebes...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA