Vreme čitanja: oko 6 min.

Predstavljen iPhone 14, dolazi u pet boja: Ovo je njegova cena

Vreme čitanja: oko 6 min.

Na ovogodišnjem, septembarskom događaju predstavljeni su i novi Apple satovi, slušalice i iPhone 14 Pro modeli

  • 1

Na ovogodišnjem, septembarskom Apple event-u, koji je poneo ime "Far out", predstavljeno je nekoliko novih inovacija iz ove kompanije. IOS gikovi imali su prilike da se upoznaju sa novim Apple satovima osme generacije, slušalicama, ali i dugoočekivanim najnovijim modelom telefona - iPhone 14 i iPhone 14 Plus, kao i sa iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modelima.

Izvršni direktor kompanije Tim Kuk na početku događaja predstavio je Apple Watch osme generacije nazivajući ga "spasonosnim".

Šta nudi Apple Watch osme generacije?

Novi Apple Watch serije osam otporan je na plivanje i pukotine. Senzori zdravlja u satu i dalje uključuju mogućnost čitanja nivoa kiseonika u krvi i EKG-a.

Takođe, postoji novi senzor temperature kao deo naprednih funkcija za praćenje ciklusa za zdravlje žena.

Naime, senzor će dati procenu ovulacije, ali i noćnu temperaturu ručnog zgloba kako bi otkrio promene od samo 0,1 stepeni Celzijusa.

Ono što Apple Watch osme generacije čini zaista spasonosnim je funkcija koja detektuje udes. Tako, sada sat automatski kontaktira hitne službe i šalje vašu lokaciju.

Nova tehnologija može da oseti snagu i vreme udara kako bi utvrdila da li je došlo do prednjeg ili bočnog udara, sudara pozadi ili da li je došlo do prevrtanja automobila.

Iz kompanije navode da je uređaj dizajniran da štiti podatke, dok će zdravstveni podaci korisnika biti podeljeni isključivo uz njegovu dozvolu.

Novi režim na satu omogućava produženje trajanja baterije sa 18 na 36 sati, onemogućavajući privremeno aktivan ekran i obaveštenja o vežbanju.

Dolazi u četiri boje u aluminijumu - crna, zlatna, aluminijumska i crvena - i tri boje od nerđajućeg čelika.

Prodaja počinje od 16. septembra, a cena uređaja kreće se od 399, pa do 499 dolara za sat sa mobilnom mrežom.

Apple Watch SE

Povoljnija verzija Apple Watch-a dolazi u srebrnoj, ponoćnoj i zvezdanoj boji. Može se pohvaliti većinom bezbednosnih funkcija koja je karakteristična i za Apple Watch osme generacije.

Karakteristike Apple Watch SE su:

- Veći ekran;

- Novi plastični dizajn na donjoj strani sata;

- Obaveštenja o pulsu i

- Detekcija pada.

Kako objašnjavaju iz kompanije, namenjen je deci koja nemaju potrebu za iPhone-om. Cena uređaja sa GPS-om je 249 dolara, dok je cena sa GPS-om i mobilnom mrežom 299 dolara.

Apple Watch Ultra

Još jedan novitet o kojem se pričalo je i Apple Watch Ultra koji je namenjen sportistima na otvorenom. Dolazi sa novim dizajnom, većim ekranom i kućištem od titanijuma.

Takođe, ekran pruža više informacija, uključujući i kompas. Pored toga, Apple Watch Ultra ima novo narandžasto „akciono“ dugme za brzu upotrebu tokom vežbanja ili nošenja rukavica.

Trajanje baterije je do 36 sati pod normalnom upotrebom, dok postavka low power mode-a može povećati trajanje do 60 sati.

Koštaće 799 dolara i pojaviće se na policama prodavnica 23. septembra.

Predstavljene nove AirPods Pro 2 slušalice

Nove AirPods Pro 2 slušalice dolaze sa H2 čipom koji omogućava visoku povezanost i jedinstven kvalitet zvuka. Najnovije Pro slušalice podižu zvuk na viši nivo, omogućavajući da se osećate kao da ste na koncertu svog omiljenog pevača, navode iz kompanije.

Personalizovan zvuk donosi najbolje iskustvo za svakog pojedinačnog korisnika. Uz opciju "noise cancelling" doživljaj potpuno menja igru. Slušalice donose još bolji fokus i opciju "passive noise cancellation".

Snažni H2 čip omogućava obradu na uređaju, što smanjuje glasnu buku okoline - poput sirene vozila u prolazu, građevinskih alata ili čak glasnih zvučnika na koncertu — za ugodnije svakodnevno slušanje.

Četiri senzora na slušalicama omogućavaju da prekinite ili pustite muziku uz samo jedan pokret ruke, kao i da se javite na poziv, ili pak da pritisnete dršku kako biste promenili pesmu. Sve to dolazi uz dodatnu veličinu vrha za uši za bolje pristajanje.

Uz dužu bateriju, korisnici sada samo sa jednim punjenjem obezbeđuju sebi do šest sati aktivnog korišćenja, dok sa kućištem za punjenje muzika može da se sluša i do 30 sati.

Takođe, kućište dolazi sa ugrađenim zvučnikom koji isporučuje glasnije tonove, tako da ga je još lakše locirati.

Od 9. septembra počinje preorder, a u prodaji će biti dostupne od 23. septembra. Njihova cena je 249 dolara.

Da li je novi iPhone 14 zaista nov?

Iz kompanije su predstavili najnoviji iPhone 14 koji dolazi u pet boja. Model će se prodavati u standardnoj i plus verziji. Za iPhone 14 karakterističan je OLED ekran, sa 6,1 inča dok će Plus model imati ekran od 6,7 inča.

I ovaj model telefona zadržaće A15 Bionic čip kao i njegov prethodnik. Dok je novitet da će američki modeli SIM karticu zameniti digitalnom.

Dolazi sa keramičkim, zaštitnim staklom i aluminijumskim kućištem. Za telefon je karakteristična glavna kamera od 12 megapixela, kao i za model prethodne generacije, sa većim senzorom i bržim otvorom blende, zajedno sa poboljšanjima za fotografisanje u uslovima slabog osvetljenja.

Prednja strana iPhone-a dobija novu TrueDepth kameru od 12 megapixela. Tehnologija Deep Fusion telefona će pomoći u poboljšanju fotografije u prostorima sa slabom osvetljenošću, pružajući više detalja i boja na slikama.

Iz kompanije nisu zaboravili na video zapise, pa su tako omogućili novi režim stabilizacije, odnosno akcioni režim koji će učiniti da video snimci izgledaju stabilnije kada se snimaju događaji u pokretu.

Prodavaće se u ponoćno plavoj, zlatnoj, svetlo plavoj, ljubičastoj i crvenoj boji.

Specifično je da će kao i sat, imati opciju detekcije sudara, ali i mogućnosti satelitske komunikacije. Ova opcija aktivira se kada se telefon uperi ka satelitu i omogućava slanje kratkih i hitnih poruka za 15 sekundi.

Cena iPhone 14 iznosiće 799 dolara, dok će se iPhone 14 Plus prodavati za 899 dolara. Od 9. septembra biće moguć preorder, dok se prodaja iPhone 14 očekuje od 16. septembra, odnosno iPhone-a 14 Plus od 7. oktobra.

Potpuno nov doživljaj sa kamerom od 48 megapixela

iPhone 14 Pro i Pro Max uređaji imaju novi dizajn prednje strane sa manjim izrezom za prednju kameru koja proširuje ekran uređaja. Apple naziva najnoviji notch, "dinamičnim ostrvom".

Naime, od sada više nećete morati da se brinite o bezbroj aplikacija koje vam smetaju dok radite nešto drugo na telefonu. "Dinamično ostrvo" (Dynamic Island) funkcionisaće tako što će se širiti i zatvarati  i pružati vam najnovije informacije, nesmetano, dok obavljate druge funkcije na vašem telefonu.

Pro i Pro Max modeli imaju nove ekrane koji su svetliji i oštriji od prethodnih. Oni takođe uključuju uvek aktivan displej koji bi trebalo da smanji upotrebu baterije i da ostane efikasan.

Poseduje novi A16 Apple čip, fokusiran na efikasnost energije, ekrana i performanse kamere. Dolazi sa glavnom kamerom od 48 megapixela, u četiri boje - crnoj, srebrnoj, zlatnoj i tamno ljubičastoj.

Tu je i 2X telefoto kamera od 12 megapixela i nova ultra široka kamera od 12 megapixela. Cena iPhone 14 Pro kreće se od 999 dolara, dok je cena iPhone 14 Pro Max 1099 dolara.

Pretprodaja kreće od 9. dok će s telefon naći u prodaji od 16. septembra.

Video: Novi procesor, 3 kamere, 5G, novi dizajn, a evo koliko košta: Stigao novi iPhone 12

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coa

    8. septembar 2022 | 07:32

    Moze li da greje ovaj kao smederevac?To ce biti najpotrebnije izgleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA