≫ 

Ovaj tip je napravio bizarne VR slušalice koje mogu da ubiju: "Ako umreš u igri, umireš i u stvarnom životu"

"Napumpana grafika može učiniti da igra izgleda stvarnije, ali samo pretnja ozbiljnim posledicama može učiniti da igra bude stvarna za vas i ostale igrače"

  • 0

Osnivač Oculus-a i odbrambeni izvođač Palmer Laki tvrdi da je napravio VR slušalice koje će "korisniku razneti glavu eksplozivom, ako njegov avatar umre u video igri".

"Ideja da svoj stvarni život povežete sa svojim virtuelnim avatarom me je oduvek fascinirala — vi momentalno podižete ulog na maksimalan nivo i prisiljavate ljude da fundamentalno preispitaju način na koji komuniciraju sa virtuelnim svetom i igračima u njemu", napisao je Laki u blog post o bizarnom prototipu.

"Napumpana grafika može učiniti da igra izgleda stvarnije, ali samo pretnja ozbiljnim posledicama može učiniti da igra bude stvarna za vas i ostale igrače", dodao je on.

"Ako umreš u igri, umireš u stvarnom životu", napisao je Laki, prenosi Futurism.

Ovde ima mnogo toga o čemu treba pričati. Da je bilo ko drugi tvrdio da je izmislio takav gedžet, možda i ne bismo previše obraćali pažnju na takve tvrdnje. Ali Palmer Laki nije neki obični programer. On se naširoko smatra ocem moderne virtuelne stvarnosti. Tehnologija koju je izgradio trenutno služi kao osnova Zakerbergovom Metaverzumu, a Laki trenutno zarađuje pravljenjem skupog oružja.

Ubacite u to činjenicu da je već neko vreme glasno govorio o tome da želi ovakvu tehnologiju, on dobija neobičan kredibilitet u ovom konkretnom domenu.

Prema Lakijevom blogu, uređaj je omaž NerveGear-u, izmišljenim slušalicama u popularnom manga serijalu "Sword Art Online", koja topi mozak korisnika mikrotalasima ako ne uspeju da pobegnu iz virtuelne igre u kojoj ih je zarobio ludi naučnik.

Serija je, napisao je, bila suštinska za njegov i Oculus-ov uspeh. Stoga se čini da je njegov navodni novi izum zamišljen kao veoma uvrnuto "hvala".

Eksplozivna punjenja u slušalicama, kaže on, "[vezana] su za uskopojasni fotosenzor koji može da otkrije kada ekran treperi crveno na određenoj frekvenciji".

Kada se prikaže odgovarajući Game Over ekran, nastavio je, "naelektrisanja se aktiviraju, uništavajući mozak korisnika".

Laki je priznao da još nije imao hrabrosti da isproba slušalice; oprema je, kaže, i dalje previše nestabilna.

"U ovom trenutku, slušalice su samo ukras, podsetnik koji izaziva razmišljanje o neistraženim putevima u dizajnu igara", napisao je Laki. "To je takođe, koliko ja znam, prvi primer VR uređaja koji zapravo može da ubije korisnika. Neće biti poslednji."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA