Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova taktika u lovu na kriminalce uključuje i Apple AirTag

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako AirTag, naravno, nije napravljen u te svrhe, američko odeljenje za narkotike je koristilo ovaj uređaj za praćenje pošiljaka

  • 0

Policija širom sveta koristi različite načine, metode i alate da prati i prisluškuje osumnjičene i kriminalce. Kako tehnologija napreduje, napreduju i metode i alati praćenja i prisluškivanja, a izgleda da se policija ne suzdržava od upotrebe nekih poznatih komercijalnih uređaja kao što je Apple AirTag.

Apple je ovaj gedžet zamislio za svoje korisnike kako bi lakše pronašli svoje stvari poput ključeva, novčanika, ali je vremenom AirTag počeo da se koristi za uhođenje bivših partnera, kriminalci su ih koristili da obeleže auto koji žele da ukradu i slično.

Gigant je ovaj problem pokušao da reši softverom, tako da će vas iPhone sada upozoravati kada je nepoznati AirTag u vašoj blizini.

Ali osim za ljubomorne bivše partnere i kriminalce, ovaj gedžet je zanimljiva i policiji. Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) je koristila AirTag u najmanje jednom slučaju nadzora. Smestili su ga u uređaj za pravljenje tableta poslat iz Kine, namenjen narko-bandama, i pratili njegovo kretanje.

GPS uređaji koje je policija koristila do sada imaju svoje nedostatke - veći su i nepouzdaniji od AirTag-a, pa ih je lakše otkriti, dok Apple gedžet ima stabilniju vezu i lakši je za korišćenje, prenosi Zimo.

Iako konkretni detalji o ovom slučaju nisu objavljeni, čini se da je ova "AirTag taktika" bila uspešna, jer je DEA na kraju ušla u trag kriminalcima i uhapsila ih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA