Vreme čitanja: oko 1 min.

Meta stavila programera na "crnu listu" zato što je pregovarao i sa Apple-om, navodi se u tužbi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo dan pre nego što je trebalo da se pojavi kao deo uvodne reči izvršnog direktora Marka Zakerberga, Elajdži je saopšteno da je saradnja nenadano otkazana

  • 0

Developer Andre Elajdža, poznat po svojoj aplikaciji za fitnes u virtualnoj stvarnosti AEI Fitness, pokrenuo je pravnu bitku protiv kompanije Meta. Elajdža tvrdi da ga je Meta stavila na "crnu listu" i prekinula sve oblike saradnje nakon što je saznala da pregovara sa Apple-om da se njegova aplikacija pojavi i na konkurentnim Apple Vision Pro VR naočarima.

Elajdža i Meta su inicijalno planirali zajedničku prezentaciju AEI Fitness aplikacije na Meta Connect konferenciji, događaju koji se odnosi na nove trendove u virtualnoj stvarnosti. Prezentacija je trebalo da obuhvata i sjajan promotivni video materijal. Međutim, samo dan pre nego što je trebalo da se pojavi kao deo uvodne reči izvršnog direktora Marka Zakerberga, Elajdži je saopšteno da je saradnja nenadano otkazana.

"Naporno smo radili na ovome i skoro postigli dogovor. Onda, iznenada, dobijemo obaveštenje da je projekat otkazan i da neće biti nikakve isplate," rekao je Elajdža u jednom intervjuu.

Tužba protiv kompanije Meta detaljno opisuje kako je kompanija prekinula saradnju sa Elajdžom ubrzo nakon što je otkrila da su u toku pregovori i sa ByteDance-om za njihovu Pico platformu. Apple i Pico već su potvrdili da će AEI Fitness biti dostupan na njihovim platformama u naredne dve godine.

Elajdža tvrdi da će ovakvo postupanje kompanije Meta imati štetne posledice na industriju, uključujući smanjenje konkurencije i inovacija, što bi moglo dovesti i do rasta cena fitnes aplikacija u oblasti virtualne stvarnosti.

Prema dostupnim informacijama, Meta je već isplatila približno 1,5 miliona dolara Elajdži. Kroz tužbu, Elajdža traži dodatnih 3,2 miliona dolara u kratkom roku, plus stotine miliona dolara za izgubljene prihode i štetu, što ukupno čini više od 353 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA