≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompaniji Apple zabranjeno da prodaje ove modele pametnih satova na američkom tržištu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova odluka proizilazi iz dugotrajnog pravnog spora sa Masimo, kompanijom specijalizovanom za medicinske tehnologije

  • 0
Apple Watch, Pametni sat, sat, tehnologija Foto: Pixabay.com

Kompanija Apple se suočava sa izazovom na američkom tržištu, najavljujući obustavu prodaje svojih Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 modela. Ova odluka proizilazi iz dugotrajnog pravnog spora sa Masimo, kompanijom specijalizovanom za medicinske tehnologije, vezano za patente senzora kiseonika u krvi koji se koristi u Apple Watch uređajima.

Od 21. decembra, Apple će prekinuti prodaju pomenutih modela na svojoj veb stranici u SAD-u, a do 24. decembra će moći da ih prodaje u maloprodajnim objektima. Ova akcija je odgovor na odluku Međunarodne trgovinske komisije (ITC) koja je usledila posle pravne presude iz januara, a trenutno je predmet revizije od strane administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Iako postoji mogućnost da američki predsednik Bajden preokrene odluku, to se do sada nije dogodilo, a rok za reviziju ističe 25. decembra. Apple je ovim potezom preduzeo mere da se uskladi sa mogućom potvrdom odluke ITC-a, piše portal 9to5Mac.

Zabrana ITC-a cilja specifično modele Apple Watch Series 9 i Ultra 2 zbog njihove sposobnosti merenja nivoa kiseonika u krvi. Modeli kao što je Apple Watch SE, koji ne poseduju ovu funkciju, nisu obuhvaćeni zabranom i nastaviće da budu dostupni na tržištu.

ITC konkretno zabranjuje samom Apple-u da prodaje ove modele, ali će oni i dalje biti dostupni putem drugih prodajnih kanala, kao što su Amazon i Best Buy, sve dok se ne iscrpe zalihe. Međutim, posle 25. decembra, zabranjen je i uvoz ovih modela u SAD, što će uticati i na mogućnosti njihove prodaje kroz druge maloprodajne lance.

Apple Watch uređaji sa senzorom za merenje kiseonika u krvi koji su već u opticaju, neće biti pogođeni ovom odlukom. Senzor se prvi put pojavio na modelu Apple Watch Series 6 2020. godine, a postojeći modeli sa ovom funkcijom će nastaviti normalno da funkcionišu. Zabrana se odnosi isključivo na nove prodaje pomenutih modela.

U osnovi ovog spora sa Masimo je pitanje tehnologije senzora kiseonika u krvi, gde Masimo tvrdi da Apple krši njihove patente. Apple je podneo žalbu i nastavlja pravnu borbu kako bi obezbedio dostupnost svojih pametnih satova na američkom tržištu. Situacija je i dalje u toku i očekuje se dalji razvoj događaja nakon 25. decembra, kada ističe rok za predsedničku reviziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA