Evo koje su sve uloge menadžera projekata!

Izračunato je da kvalitetan menadžer projekta može povećati profitabilnost svog preduzeća za preko 250%. Samim tim, zarada koja se može ostvariti na ovoj poziciji je podjednako visoka

  • 0

Uspeh i napredak svake firme zavisi od brzine kojom se prilagođava tržištu. Da bi posao napredovao mora da postoji jasan plan. „Ukoliko želite da proverite rad i uspeh svoje kompanije ili svog sektora, to možete učiniti vrlo lako i brzo”, tvrdi Džozef Gedgad, konsultant u poslovanju i marketingu. „Dovoljno je da zatražite od vlasnika da napiše svoj biznis plan na jednoj strani.” Iz tog jednostavnog zahteva možete saznati dve stvari: da li ima plan i može li da navede koji su ciljevi i etape tog plana.

Veliki broj poslovođa, preduzetnika i direktora nije u stanju da valjano izvrši taj zadatak i upravo tada nastaju problemi. Ako posao ne napreduje, to automatski znači da nazaduje. Stagnacija ne postoji. Posmatrajte to kao vozilo koje se zaustavilo na uzbrdici bez kočnice. Ako nastavite da sedite u njemu vratićete se na početak. Da biste ih zaustavili treba vam uigrana grupa ljudi ili individualac koji će vas pokrenuti.

Taj individualac na koga se možete osloniti je upravo menadžer projekta. Izračunato je da kvalitetan menadžer projekta može povećati profitabilnost svog preduzeća za preko 250%. Samim tim, zarada koja se može ostvariti na ovoj poziciji je podjednako visoka.

Evo koje su uloge menadžera projekta.

Foto: Foter/Victor 1558 Foto: Foter/Victor 1558

Kapetan broda

Predvideti neki problem znači već biti na polovini puta do njegovog rešavanja. Posmatrajmo to kao rafting. Ako znate kuda idete, koje su potencijalne krivine i gde je reka najuzburkanija, možete da pripremite sve osobe u vašem čamcu da pravovremeno reaguju na najbolji način. Isto je i u poslu. Kao menadžer projekta vi kontrolišete situaciju, pravite plan i vodite svoj tim ka uspehu.

Detektiv

Marketing i PR timovi vam ne mogu mnogo pomoći ako iza njih ne stoji kvalitetan proizvod ili usluga. Zato su menadžeri projekta poput detektiva koji pronalaze i otkrivaju najbolji način da se posao uradi. Pronalaze ključne elemente i tragove koji vode do rešenja zagonetke. Na poziciji menadžera imate svoj tim koji vam pomaže, a vi određujete u kom pravcu će se svako od njih kretati. Kada jednom pronađete formulu kvaliteta, a odstranite sve ono što koči posao, vaš cilj je dostignut.

Cezar

Kao menadžer projekta, vi ste vojskovođa. Vi ste strateg i imate plan. Tržište je stalna borba, a vi tačno znate kako i kada treba u nju da se uključite i sa koje strane da napadate. Vi znate kako da održite govor koji će motivisati ceo vaš tim da se bori. Vi vodite vaš tim i vi pobeđujete. To su podjednako važne odlike menadžera.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Mentor

Cilj svakog projekta je, između ostalog, i učenje. Članovi vašeg tima treba da iz svakog postupka nauče nešto novo. Vi kao njihov mentor ih vodite kroz puteve znanja.

Zvezda

Jednom kada se dokažete kao uspešan menadžer projekta vi postajete zvezda i sva vrata vam se otvaraju. Mogućnosti su tada nebrojive, a izbor je samo na vama. Kada se pročuje da brzo i lako rešavate probleme, svaka firma će poželeti da vas ima kao vođu makar na jednom projektu. To će vam doneti nova iskustva, ali i dodatnu zaradu.

Kako možete da postanete uspešan menadžer projekta?

Znanja i veštine koje su vam potrebne za ovaj posao možete dobiti putem raznih specijalizovanih obrazovnih programa, kakav je, na primer, jednogodišnji edukativni program u oblasti menadžmenta projekata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA