Nišlija osmislio aplikaciju za "borbu" protiv napada panike (FOTO)

Breathing exercises aplikaciju napravio je Žarko Petrović iz Niša, a do sada je preuzeta nekoliko hiljada puta

  • 1

Žarko Petrović, psihoterapeut iz Niša, napravio je aplikaciju "Breathing exercises" koja će ljudima pomoći da se reše anksioznosti i paničnih napada.

O NJOJ PRIČA CEO SVET: Peach je nova aplikacija koju ODMAH morate da isprobate!

Panični napadi i anksioznost su sve češći problemi zbog nagomilanog stresa sa kojim se suočavamo svakodnevno, pa je Žarko došao na ideju da napravi aplikaciju koja će sadržati vežbe disanja.

Dok sekunde odbrojavaju, grafikon jasno pokazuje kako i koliko dugo udisati na nos, zadržati dah i izdisati na usta.

- Ove vežbe su sastavni deo kognitivno-bihejvioralne terapije. Koriste se protiv telesnih simptoma koji se manifestuju u okviru neurotskog poremećaja: plitko disanje, ubrzan rad srca, trnjenje prstiju  - objašnjava Petrović, a pišu "Južne vesti".

Printskrin: play.google.com Printskrin: play.google.com

Pomenute vežbe treba primeniti svaki put kada osoba oseća neke od simptoma anksioznosti i paničnih napada, a treba ih raditi sve dok strah ne nestane. Njih je moguće raditi bilo gde i u bilo kom trenutku, s obzirom na to da su potpuno neprimetne.

- Oni koji nisu savladali vežbu treba da je vežbaju tri puta dnevno po pet minuta. Korisnici pre i posle vežbe mogu da ocene subjektivni doživljaj uznemirenosti i aplikacija im pamti rezultate, tako da postoji monitoring koji pokazuje ima li napretka. Mogu i da postave cilj, na primer: "Hoću da oborim na nivo 2" i da zatim prate koliko su blizu ili daleko od cilja - priča Petrović.

Printskrin: play.google.com Printskrin: play.google.com

Breathing exercises aplikacija je dostupna za Android i do sada je preuzeta nekoliko hiljada puta. Besplatno je možete instalirati OVDE, a dostupna je na srpskom i engleskom jeziku.

Žarko Petrović očekuje da će u narednim nedeljama biti spremna i desktop varijanta ove aplikacije kojoj će se pristupati preko sajta www.psiholosko-savetovaliste.com.

(Telegraf.rs / Izvor: juznevesti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    14. januar 2016 | 06:55

    Aplikacija za plavuše: udahni, izdahni, udahni, izdahni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA