Napokon, "Warcraft 3: Reforged" je stigao: Ovo morate znati o najpopularnijoj strategiji

Posle toliko iščekivanja, „remastered“ verzija najpopularnije strategije u realnom vremenu napokon je pred vama

  • 0

Sa malim zakašnjenjem, „Warcraft 3: Reforged“ je napokon ugledao svetlost dana. Prošlo je gotovo dve decenije od kako je ovo remek-delo „Blizzard-a“ bilo na vrhu top liste strategija u realnom vremenu, i malo igara je od tada uspevalo da dostigne tako trajnu popularnost, piše „PC Gamer“.

Za one koji su manje upućeni – „Warcraft 3“ sadrži poznatu RTS (real-time strategy) formulu za prikupljanje resursa, izgradnju baze i sukobljavanja vojski, a „Blizzard“ je 2002. odlučio da ubaci još neke sastojke, a kao najvažniji – heroje. Svaka frakcija ih ima nekoliko, i svaki ima jedinstvene magične sposobnosti. Ulazeći u sukobe sa bićima postavljenim negde na mapi, ali i trošenjem zlata u prodavnicama na opremu, heroji mogu napredovati i postajati sve jači. Ako budu ubijeni, moguće ih je ponovo oživeti u svom gradu.

Budući da su heroji u fokusu, „Blizzard“ je smanjio broj jedinica koje odjednom možete kontrolisati na 12, što nije promenjeno u „Reforged“ verziji. Naravno, moguće je izgraditi i više od 12 jedinica, ali brojnost nije uvek najvažnija imajući u vidu da ona košta – brojna vojska znači i skuplje održavanje.

Heroji su ono zbog čega ćete se osećati zaista moćno, ali manji broj jedinica automatski znači i da je svaka greška potencijalno fatalnija – sve možete izgubiti posle samo nekoliko klikova. Sa druge strane, nije potrebno mnogo vremena da obnovite svoju vojsku, ali do tada bi neprijatelj već mogao da napadne vaš grad. Sve ovo zadržano je i u novoj verziji igre.

Uprkos novom dizajnu, promenama na mapama i korisničkom interfejsu, ovo je i dalje klasični „Warcraft 3“. „Blizzard“ je čak uveo manje promena nego što je isprva bilo planirano, što je podelilo igračku zajednicu. Neki su zadovoljni zbog konzervativnijeg pristupa i zadržavanja svih poznatih elemenata koji su proslavili igru, dok su drugi očekivali neke nove stvari imajući u vidu da ne postoji moderna verzija ove igre.

Promene na jedinicama i mapama

Vizuelne promene na jedinicama i zgradama definitivno su primetne, međutim ako je prošlo mnogo vremena otkad ste igrali igru, na prvi pogled mogu vam se učiniti baš onakvim kakvim ih i pamtite. Estetika podseća na „World of Warcraft“, tako da bi trebalo da se osećate kao da ste na svom terenu ukoliko ste godinama istraživali Azerot. Modeli jedinica su znatno raznovrsniji i detaljniji, i jedinice se vizuelno razlikuju međusobno. Ovo pomalo negativno utiče na jasnoću, naročito tokom bitke kada se pomešaju. Ljudska percepcija može biti pomalo preopterećena. Uprkos tome, ko je jednom video nove modele, biće mu veoma teško da se vrati na stare jednolične.

Na mapama su primetne neznatnije promene. Sam dizajn nije sporan, ali čini se da je vizuelno malo toga promenjeno. Iako je korišćen novi dizajn, „Blizzard“ je možda bio i preoprezan u nastojanju da se drži originalnosti.

Multiplejer je zadržao svoje čari. Verovatno je većina igrača izgubila nekadašnju brzinu i agilnost potrebnu za uspešan sukob sa drugim igračima, ali to se može izvežbati. Igra vas može prevariti da pomislite kako je sve u redu i kako polako stvarate svoju silu, sve dok ne budete dovoljno jaki da vojsku pošaljete u neprijateljsku bazu. Zapravo, ovo je i dalje brza trka u naoružavanju.

Bagovi

Tokom beta testiranja, učitavanje igre nije uvek bilo garantovano i uspešno, a sa „seckanjem“ su se suočili mnogi grači. Nije najjasnije šta je promenjeno sada u verziji 1.0. Najnovija zakrpa pokazuje samo spisak stvari koje su dodate, ali ne i onih koje su popravljene. Seckanje nije uvek prisutno, naročito kod manjih mapa, ali kod onih velikih igranje može postati veoma mučno.

Prijavljeno je još nekoliko drugih problema. Ponekad je potrebno nekoliko pokušaja kako bi „custom game“ režim igre radio, ali jednom kada započne, problema više nije bilo. Mogućnost učitavanja sačuvanih igara takođe je onemogućena, premda će sigurno biti dodata u budućnosti. Neki igrači su prijavljivali probleme sa povezivanjem sa drugim igračima prilikom multiplejer partija, nemogućnosti da se kreira nova igra, a ponekad i sa prijavljivanjem na igru. „Blizzard“ je saopštio da je već istraživao neke od ovih problema.

Kampanja, još jedna od važnih stavki igre, još uvek je neistražena, i tokom narednih dana, kako je igrači budu prelazili, biće i više utisaka. Ukoliko bude podjednako zanimljiva i dobro izvedena kao u verziji iz 2002. godine, moći ćemo da kažemo da je „Warcraft 3: Reforged“ sa pravom istrgnut iz 2002. godine i doveden u 2020. Svakako, „Warcraft 3“ je i dalje sjajna strategija u realnom vremenu, ali ostaje utisak da je „Blizzard“ imao prostora da učini još.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA