Arapi idu na video igre - kupili akcije kompanije u vrednosti od preko 3,3 milijarde dolara

Saudijska Arabija pametno ulaže svoj novac...

  • 0

Fond za javne investicije Saudijske Arabije upravo je kupio solidan deo akcija kompanija Activison, EA i Take Two. Otkupili su 15 miliona Activison akcija što je oko 3,5% kompanije, 7,42 miliona Elecronic Arts-a, oko 2,6% udela i 3,97 miliona Take Two akcija koje predstavljaju 3,5% dela firme.

Poređenja radi, najveći pojedinačni akcionar Activision-a je američki biznismen Bobi Kotik koji radi kao glavni izvršni direktor (CEO), vlasnik je samo 0,56% kompanije, a najveća grupa je Vanguard koja poseduje 7,8% Activison-a, tako da saudijski fond sada poseduje prilično veliki deo izdavača i kreatora video igara.

Saudijski fond je pre gejming industrije investirao i u kompanije iz drugih industrija poput Facebook, Disney, Uber i Boeing-a koje su sigurno zaradile koji dolar prestolonasledniku Saudijske Arabije.

Interesantne biznis odluke su već obeležile ovu godinu. EA je nedavno najavio kupovinu britanskog izdavača Codemasters-a za koga su dali manje para nego na Glu Mobile studio koji je poznat po mobilnim hitovima vezanim za Kim Kardašijan i gomilu drugih slavnih ličnosti. Kompanija je potrošila 2,4 milijarde dolara za studio koji radi na mobilnim naslovima a trebalo bi da se zatvore 30. juna.

Arapi s pravom ulažu u ove kompanije, pošto se od Take-Two očekuje da u narednim godinama sa Rockstarom izda GTA 6, koji je već sada prilično popularan iako nema zvaničnih detalja. Activision je u 2021. godini dostigao rekordnu vrednost, pre svega zahvaljujući uspehu Call of Duty igara, kao i sporednim projektima, tako da će se ovaj novac Saudijskoj Arabiji brzo vratiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA