Nestašica Xbox konzola je tolika da čak ni Microsoft nije mogao da nađe dovoljno za Halo turnir

Kao i svi drugi u 2021. godini, Microsoft ima problema da se domogne nove Xbox konzole sledeće generacije.

  • 1

Ako ste pokušavali da kupite PS5 ili Xbox Series X tokom ove godine, znate koliko je to izazovan poduhvat. Možda mislite da bi Microsoft, kompanija koja bukvalno proizvodi i prodaje Xbox konzole, bila u stanju da nabavi neke, ali čak i za ovog giganta to predstavlja problem.

Za svoj najnoviji “Halo Infinite” gejming turnir, kompanija je koristila modifikovane komplete za razvoj igara (dev kit) za neke učesnike turnira.

Komplet za razvoj igara (Game Development Kit) je zapravo specijalizovani hardver koji se koristi za razvoj video igara za konzole. Kompanije kao što su Sony ili Microsoft razvijaju ove mašine koje programeri koriste da na njima prave igrice, i ovi kompleti generalno nisu dostupni široj javnosti.

Dev kompleti su “funkcionalno identični” i jedina stvarna razlika je u tome što dev kompleti izgledaju drugačije od maloprodajnih Xbox konzola.

Nabavljanje konzola sledeće generacije i dalje predstavlja veliku gnjavažu, čak i više od godinu dana nakon lansiranja ovih mašina. S obzirom da neki tehnološki giganti poput Intel-a sugerišu da bi nedostatak čipova mogao da stvara probleme sve do 2023. godine, a preprodavci nastavljaju da koriste botove da kupe gotovo sve istog momenta čim se pojavi u prodaji, izgleda da će i naredne godine biti teško domoći se nove PS5 ili Xbox Series X konzole po normalnoj ceni. Ovakvi preprodavci su u Americi ostvarili profit od oko 104 miliona dolara, samo ovog avgusta.

A ovaj problem prisutan je i u Srbiji. Gotovo je nemoguće naći konzolu po njenoj preporučenoj ceni, a ukoliko pogledate oglase na KupujemProdajem, recimo, videćete da su sve konzole, kada su dostupne, skuplje od normalne cene u nekim slučajevima čak i preko 300 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cekam

    28. decembar 2021 | 01:18

    Nista, pocinjem od sutra sa nekim sportom. Ne vredi vise cekati ove igrice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA