≫ 

Samsung počeo sa proizvodnjom 3 nm čipova: Nisu u pitanju mobilni procesori, oni dolaze kasnije

Iako Samsung nije otkrio detalje oko noda koji se ovde koristi, izgleda da je u pitanju 3GAE proces

  • 0
Čip, čipovi Foto: Shutterstock

Kompanija je najavila da se radi o čipovima visokih performansi sa malom potrošnjom, uz napomenu da nisu u pitanju mobilni procesori i da će oni doći kasnije.

Kao i do sada, prvi nodovi služe za internu upotrebu, što znači da za sada nema dostupnih 3 nm čipova, ali i da je samo pitanje vremena kada ćemo videti prve 3 nm čipove za široku potrošnju. Ono što je interesantno je da je Samsung predstavio nove nodove bez mnogo pompe, uz napomenu da sve ide po planu, prenosi Benchmark.

Još jedna od nepoznanica je sposobnost kompanije Samsung da proizvede velike količine ovih čipova, kao i koliki im je prinos upotrebljivih čipova po waferu. Samsung na 3 nm/GAAFET tehnologiji radi još pre 2019. godine, a test čipovi su proizvedeni još prošle godine, što znači da je kompanija imala više nego dovoljno vremena da obavi potrebne pripremne radnje pre najave nove litografije.

Od informacija koje je Samsung podelio, postoji poređenje veličine i performansi 3GAE sa starijim nodovima. Zvanično, 3GAE može da ponudi 45% manju potrošnju i 23% bolje performanse u 5 nm proizvodnim procesom, uz ukupno smanjenje veličine od 16% procenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA