Pripremaju novi zakon: Deca na TikToku, Instagramu i Youtube-u biće dodatno zaštićena

Kompanije će morati da analiziraju svoje algoritme i proizvode, kako bi utvrdile na koji način mogu da utiču na mlade korisnike

  • 0
Deca se igraju sa mobilnim telefonima, škola, mobilni, društvene mreže, zavisnost, internet Foto: Pixabay

Kalifornijski zakondavci usvojili su ponedeljak predlog zakona koji je osmišljen u cilju pobošljanja bezbednosti i zaštite privatnosti dece na internetu.

Prema predlogu zakona, od kompanija poput TikTok-a, Instagram-a i Youtube-a zahtevaće se da instaliraju zaštitne ograde za korisnike mlađe od 18 godina, kao i povećana podešavanja privatnosti za maloletnike i uzdržavanje od prikupljanja podataka o njihovoj lokaciji.

Takođe, kompanije će morati da analiziraju svoje algoritme i proizvode, kako bi utvrdile na koji način mogu da utiču na mlade korisnike, procenjujući da li su dizajnirani da izazivaju zavisnost, ili dodatnu štetu po decu.

Zagovornici bezbednosti dece pozdravili su nacrt zakona, koji je usvojen sa 33 prema 0 glasova, dodajući da je sličan zakon potreban i na saveznom nivou.

Predlog zakona je "veliki korak napred ka kreiranju interneta koji deca i porodice zaslužuju - rekao je izvršni direktor zagovaračke grupe Fairplay Džoš Golin i dodao:

- Predugo su tehnološke kompanije tretirale ogromna pitanja privatnosti i bezbednosti kao PR problem koji treba rešavati kroz nejasna obećanja, zataškavanja i odlaganja. Sada će tehnološke platforme morati da postave interese i blagostanje mladih ispred nepromišljenog rasta i dividendi za akcionare.

U međuvremenu, pojedini zagovornici privatnosti izrazili su zabrinutost u vezi sa širokim obimom zakona, je može zahtevati od svih korisnika potvrdu uzrasta što će ograničiti anonimno "krstarenje" na mreži.

- Predlog zakona će dramatično degradirati internet iskustvo za sve i  osnažiti novog regulatora fokusiranog na cenzuru koji nema interes ili stručnost u balansiranju složenih i suprotstavljenih interesa - napisao je Erik Goldman, profesor prava i kritičar predloga zakona.

Sada se iščekuje konačno izglasavanje nacrta pre nego što bude poslat guverneru Gevinu Njusomu na potpisivanje. Ako nacrt bude usvojen, stupiće na snagu 2024. godine, a kompanije koje ga se ne budu pridržavale mogle bi da se suoče sa kaznama od 7,500 dolara po korisniku.

- Nacrt zakona je samo deo promene koju moramo da napravimo za bolju zaštitu mladih od manipulativnih i opasnih praksi koje koriste onlajn platforme ovih dana - ističe Džim Stejer, izvršni direktor organizacije za bezbednost dece na mreži Common Sense Media.

Video: „Reci Ne!“: Seksualno zlostavljanje dece na internetu ostavlja teške posledice po žrtvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA