Prevaranti koriste Zoom kao mamac u napadima: Ponovo žele da kradu lozinke

Microsoft Exchange Server koriste milioni kompanija širom sveta zbog čega je veoma privlačna meta za sajber kriminalce

  • 0
Zoom, Zum, aplikacija Foto: Shutterstock

Istraživači IT bezbednosti u Armorbloxu otkrili su novi fišing napad koji ima za cilj krađu Microsoft Exchange akreditiva.

Kako je objasnila firma za sajber bezbednost Armorblox, napad počinje mejlom u kome se žrtva poziva da proveri dve poruke na Zoomu. Mejl sadrži i dva linka. Ako primalac klikne na jedan od njih, otvoriće se lažna Microsoftova stranica na kojoj se od korisnika traži da unese svoje Microsoft akreditive kako bi proverio nepročitane Zoom poruke.

Fišing mejl, koji su primetili istraživači, a koji je Microsoft označio kao bezbedan, trebalo je da stigne do 21.000 korisnika jedne zdravstvene kompanije.

Od početka pandemije, Zoom je bio glavna meta sajber-kriminalaca i prevaranata. U ovom slučaju, oni su iskoristili popularnost Zooma i identitet brenda krađu akreditiva. Iskopirali su originalni Zoom logo kako bi stvorili osećaj poverenja među korisnicima.

Naslov imejla (Za danas, 2022.) i dizajn su osmišljeni tako da se kod potencijalne žrtve stvori osećaj hitnosti. Napadači su koristili stvarno ime korisnika u odeljku primaoca, prenosi informacija.

Napadači su takođe koristili validan domen, sa reputacijom "pouzdanog", sa samo jednom infekcijom koja je prijavljena u poslednjih 12 meseci. Lažna odredišna stranica je automatski unela imejl adresu primaoca u polje za korisničko ime kako bi navela žrtve da poveruju da je to legitimna stranica. Ako bi korisnik upao u ovu zamku, njegovi akreditivi bi brzo završili u rukama prevaranata.

Iz Armorbloxa savetuju korisnike da pažljivo prouče poruke i da ne odgovaraju odmah na mejlove iz neproverenih izvora. Nikada ne koristite jednu lozinku na više sajtova jer ako je jedan nalog hakovan, svi ostali će postati ranjivi. Višefaktorska autentifikacija je neophodna kako bi se osiguralo da se napadač ne može prijaviti sa ukradenom lozinkom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA