≫ 

Apple i Amazon optuženi za zaveru da podignu cene iPhone i iPad uređaja

Prema advokatskoj kancelariji Hagens Berman, koja je podnela grupnu tužbu protiv monopola, Apple i Amazon su imali velike koristi od sporazuma dok su potrošači plaćali više cene

  • 0
amazon Foto: shutterstock.com

Amazon je postao maloprodajni div, delom zahvaljujući prodavcima trećih strana. Naime, on ne mora da skladišti ili isporučuje mnoge stvari koje se prodaju na sajtu, što mu daje mnogo širi izbor od manjih konkurenata prenosi extremetech.

Ipak, jedan značajan izuzetak je Apple, koji ima sporazum sa Amazonom da ograniči broj prodavaca kojima je dozvoljeno da navedu svoje proizvode. Nova tužba tvrdi da je ovo nezakonito kršenje antimonopolskog zakona koje je potrošače koštalo mnogo novca.

Tek 2018. godine, na Amazonu je bilo više od 600 subjekata koji su prodavali Apple proizvode. Ovo je obezbedilo snažnu konkurenciju, koja je držala cene malo niže od Apple-ove prodavnice.

Međutim, sve se to promenilo krajem 2018. godine kada su se Amazon i Apple udružili kako bi doveli više Apple hardvera na lokaciju.

Kao deo sporazuma, Amazon bi dozvolio trećim stranama da prodaju Apple hardver samo ako ih odobri Apple. Danas postoji samo sedam kompanija koje nude proizvode na Amazonu.

Prema advokatskoj kancelariji Hagens Berman, koja je podnela grupnu tužbu protiv monopola, Apple i Amazon su imali velike koristi od sporazuma dok su potrošači plaćali više cene.

Amazon je navodno dobio pristup kontinuiranom snabdevanju Apple uređaja za prodaju uz popust od 10 odsto, pod uslovom da drži prodavce trećih strana van sajta.

U tužbi se tvrdi da je ovo poznato kao "golo obuzdavanje" i da je nezakonito prema Šermanovom antimonopolskom zakonu.

U tužbi se tvrdi da kupci plaćaju i do 20 odsto više nego što bi inače.

Ipak postoji presedan za ovaj slučaj. Italijanski regulatori su prošle godine kaznili Amazon za sličan posao koji je uključivao Apple-ove audio proizvode Beats, prenosi Ars Technica.

Hagens Berman će biti poznat onima koji prate Apple vesti.

Firma je tokom godina bila uključena u brojne pravne radnje protiv Apple-a, uključujući slučaj nameštanja cena e-knjiga i bitku oko patenata za ekran osetljiv na dodir.

Advokatska firma traži od svakoga ko je kupio Apple proizvod preko Amazona u 2019. godini ili kasnije da se pridruži grupnoj tužbi.

Za nekoliko godina, možda će dobiti deo novca, a Hagens Berman će dobiti veliku gomilu gotovine.

Video: Lepe devojke, robo-reklame i industrijske mašine: Danas počeo sajam tehnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA