• 0
 ≫ 

Uskoro 5G internet na letovima u Evropi: Putnicima će se nuditi najnovija tehnologija

 ≫ 

Ne očekuje se da će 5G u avionu stvoriti bilo kakve bezbednosne probleme

  • 0
let, avion

Foto: Unsplash

Evropska komisija otvara vrata evropskim avio-kompanijama da počnu da nude 5G konekciju tokom letova, dodeljivanjem određenog spektra za 5G, kao i za "prethodne generacije mobilne tehnologije", objavila je EK.

Putnici će se povezati na ugrađenu, takozvanu "piko-ćeliju", odnosno baznu stanicu, koja se zatim povezuje na zemaljske mreže preko satelita. Drugim rečima, putnici na letovima u EU moći će da koriste svoje mobilne telefone do maksimuma kapaciteta i karakteristika, baš kao i kod zemaljske 5G mobilne mreže.

Tjeri Breton, komesar za unutrašnje tržište, rekao je da će 5G "omogućiti inovativne usluge za ljude i mogućnosti rasta za evropske kompanije", kao i da "nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrzo povezivanje velikog kapaciteta", prenosi The Verge.

Iako je putnicima, kao što svi znamo, rečeno da stavljaju svoje uređaje u "Airplane mode" tokom letova, ova pravila su znatno blaža poslednjih godina. Još 2014. godine, Agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu je ažurirala svoje smernice tako da avio-kompanije ne moraju da zahtevaju od svojih putnika da koriste ovaj režim. "Airplane mode" obično ograničava mobilnu vezu, ali često i dalje dozvoljava druge bežične tehnologije kao što su Wi-Fi i Bluetooth.

Ne očekuje se da će 5G u avionu stvoriti bilo kakve bezbednosne probleme, jer koristi različite frekvencije od onih koje se koriste za komunikaciju u pilotskoj kabini, kaže Međunarodno udruženje za vazdušni transport za Telegraph.

Telefoni će koristiti spektar od 5 GHz i više, dok sami avioni koriste opseg 4,2-4,4 GHz za svoju povezanost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok