• 1

San Francisko će dozvoliti policiji da koristi smrtonosne robote

SFPD ima 17 robota u svom arsenalu, od kojih 12 opisuje kao potpuno funkcionalne

  • 1
Robot pas

Spartacus / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nadzornici u San Francisku glasali su u utorak da gradskoj policiji daju mogućnost da koristi potencijalno smrtonosne robote na daljinsko upravljanje u vanrednim situacijama - nakon veoma žustre debate, piše AP.

Glasovalo se 8-3, pri čemu se većina složila da se policiji da opcija uprkos snažnim primedbama građanskih i drugih grupa. Protivnici kažu da će ovo odobrenje dovesti do dalje militarizacije policijskih snaga koje su već previše agresivne prema siromašnim i manjinskim zajednicama.

Policijska uprava San Franciska saopštila je da nema unapred naoružane robote i da ne planira da stavi oružje na robote. Ali tamošnja policija bi mogla da koristi robote opremljene eksplozivom koji bi trebalo da "onesposobe ili dezorijentišu nasilnog, naoružanog ili opasnog osumnjičenog" u situacijama kada su životi u pitanju, rekla je portparolka policije San Franciska Alison Maksi u saopštenju.

Nadzornici su u utorak izmenili predlog i precizirali da policajci mogu da koriste robote samo nakon upotrebe "alternativne sile" ili taktike deeskalacije, ili zaključujući da neće moći da savladaju osumnjičenog tim alternativnim sredstvima. Samo ograničen broj visokih oficira može da odobri upotrebu robota kao smrtonosne opcije.

SFPD ima 17 robota u svom arsenalu, od kojih 12 opisuje kao potpuno funkcionalne.

Prema rečima portparola policije Roberta Rueke, oni nikada nisu korišćeni da bi nekoga napali.

Roboti su daljinski kontrolisani i obično se koriste za istraživanje i deaktiviranje potencijalnih bombi ili za nadgledanje područja koja su previše nezgodna ili opasna za pristup policajcima.

Upotreba definisana u novom nacrtu politike uključuje "obuku i simulacije, hapšenja, kritične incidente, hitne okolnosti, izvršenje naloga ili tokom procene sumnjivih uređaja", i, u ekstremnim okolnostima, mogu se koristiti za ubijanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima