FBI je "duboko zabrinut" zbog nove bezbednosne zaštite koju je najavio Apple

Iz FBI-ja su rekli za Washington Post da su "duboko zabrinut zbog pretnje kakvu ovakva enkripcija predstavlja"

  • 1
Pedofil FBI značka Foto: Shutterstock, Wikimedia/public domain

Američki Federalni istražni biro (FBI) kaže da napori koje ulaže kompanija Apple za bolje bezbednosne funkcije na svojim iPhone uređajima "ometa" sposobnost ove agencije da zaštiti Amerikance, i ponovo vrši pritisak da dobije "backdoor" pristup, piše Apple Insider.

Backdoor (u prevodu "zadnja vrata") je tajna metoda zaobilaženja normalne provere identiteta ili enkripcije na računarima i drugim uređajima.

Backdoor obično služi da bi se osigurao udaljeni pristup nekom računaru, odnosno njegovom nekriptovanom sadržaju. Tako je moguće neovlašćeno doći do informacija kao što su lozinke i druge osetljive informacije ili da se, u ovom slučaju, osigura da organi zakona mogu da pristupe telefonu osobe koju sumnjiče za neki zločin.

Apple-ovi novonajavljeni bezbednosni planovi uključuju povećanje end-to-end enkripcije za skoro sve iCloud usluge. Ovo, plus iMessage verifikacija identiteta i dvofaktorska autentikacija Apple ID-ova pomoću hardverskih ključeva, biće predstavljeni širom sveta tokom 2023. godine.

Iz FBI-ja su rekli za Washington Post da su "duboko zabrinut zbog pretnje kakvu ovakva enkripcija predstavlja".

"Ovo ometa našu sposobnost da zaštitimo američki narod od kriminalnih dela u rasponu od sajber napada i nasilja nad decom do trgovine drogom, organizovanog kriminala i terorizma", rekao je portparol FBI.

"U ovom dobu sajber-bezbednosti, FBI-u i partnerima za sprovođenje zakona je potreban 'zakoniti pristup po dizajnu'", dodao je portparol.

"Zakonit pristup po dizajnu" je eufemizam za pristup inače šifrovanim podacima. FBI i drugi su neprestano vršili pritisak na Apple da doda način da organi za sprovođenje zakona vide sve podatke, a Apple je to istorijski odbijao.

Nije moguće dodati backdoor koji samo organi za sprovođenje zakona mogu da koriste. Svaki backdoor, svako zaobilaženje enkripcije, efektivno poništava svu zaštitu privatnosti korisnika jer će ga loši akteri iskoristiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doktor

    9. decembar 2022 | 11:27

    Ovo ometa našu sposobnost da kao do sada bez problema čitamo vaše privatne poruke i najflagrantije kršimo ustav SAD na koji se pozivamo da ga poštujemo i štitimo. Lolololooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA