Škole u ​​Sijetlu tuže društvene mreže zbog lošeg mentalnog zdravlja učenika

Čitav školski okrug u Sijetlu tvrdi da Big Tech stavlja profit od zavisnosti od društvenih mreža iznad dobrobiti učenika

  • 0
Deca se igraju sa mobilnim telefonima, škola, mobilni, društvene mreže, zavisnost, internet Foto: Pixabay

Školski okrug u Sijetlu najavio je tužbu bez presedana protiv kompanija kao što su Meta, Google, TikTok, ByteDance i Snap, tvrdeći da su njihove platforme društvenih medija godinama olakšavale i profitirale od krize mentalnog zdravlja američkih adolescenata i tinejdžera.

Dok su porodice širom zemlje nedavno podnele više sličnih tužbi, nova tužba objavljena 6. januara je prva te vrste u kojoj se tvrdi da dobro dokumentovana zavisnost učenika od platformi kao što su Instagram, TikTok, Snapchat i Facebook "direktno utiču na sposobnost javnih škola u Sijetlu da ispune svoju obrazovnu misiju."

"Rast optuženih je proizvod izbora koje su napravili da dizajniraju i upravljaju svojim platformama na načine koji iskorištavaju psihologiju i neurofiziologiju svojih korisnika da provode sve više i više vremena na njihovim platformama", tvrdi se u pravnom podnesku, dodajući da su "ove tehnike posebno efikasne i štetne za omladinsku publiku koju su optuženi namerno kultivisali, stvarajući krizu mentalnog zdravlja među američkom omladinom."

Strašni efekti prekomerne upotrebe društvenih mreža na korisnike, uključujući promene u hemiji mozga, anksioznost i depresiju – posebno kod dece i tinejdžera – su uveliko dokumentovani u ovom trenutku, prenosi popsci.

Veliki deo problema proizilazi iz činjenice da prefrontalni korteks mozga nije u potpunosti razvijen kod adolescenata i tinejdžera, što znači da imaju poteškoća u vršenju samokontrole na platformama društvenih mreža.

Studija Pew Research-a iz avgusta 2022. godine, na primer, istakla je kako jedan od pet tinejdžera kaže da koristi YouTube "skoro konstantno" i priznaje da ima ekstremnih poteškoća da se odrekne društvenih medija.

Žalba škola u Sijetlu takođe citira obilne studije koje pokazuju da duže vreme ispred ekrana direktno korelira sa dijagnozama anksioznosti i depresije u poređenju sa korisnicima koji provode manje vremena ispred ekrana.

Ova pitanja su posebno izašla na videlo tokom svedočenja uzbunjivača u Kongresu, odnosno bivše radnice Facebook-a Frensis Haugen u oktobru 2021.

U to vreme, Frensis je pokazala interne dokumente i komunikacije koji pokazuju kako rukovodioci kompanija ne samo da su bili svesni negativnih psiholoških efekata svojih platformi, već su se oslanjali na to da generišu što više podataka za reklame.

Ubrzo nakon njenog svedočenja, interni dokumenti sa Instagrama – takođe u vlasništvu kompanije Meta – nazvali su američke tinejdžere "izvorom prihoda".

Sa skoro 50.000 učenika raspoređenih u 106 škola, veličina i geografska lokacija školskog okruga u Sijetlu šalje oštru poruku Big Tech-u.

I Amazon i Microsoft dugo su smatrali Sijetl kao svoju bazu operacija, dok je Meta proširila svoje kancelarije na tu oblast 2020.

Prema pravnom podnesku, tužioci traže zabranu tekućih strategija kompanija, fondove pomoći namenjene edukaciji o prevenciji i tretmanu problema u vezi sa prekomernom upotrebom društvenih medija, uz neodređene zakonske i kompenzacione kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA