Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI, firmu koja razvija popularni ChatGPT AI softver

Finansiranje, koje bi uključivalo i druge firme, podiglo bi vrednost OpenAI-a na 29 milijardi dolara

  • 0
Microsoft Majkrosoft Foto: Shutterstock

Microsoft je u pregovorima da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI, laboratoriju koja razvija ChatGPT, veoma popularnog AI četbota koji proteklih nedelja oduševljava obične korisnike, ali i stručnjake za veštačku inteligenciju, kažu za Semafor ljudi upoznati sa tim.

Finansiranje, koje bi uključivalo i druge firme, podiglo bi vrednost OpenAI-a na 29 milijardi dolara, uključujući i novu investiciju, kažu oni. Nejasno je da li je dogovor finaliziran, ali dokumenti poslati potencijalnim investitorima poslednjih nedelja u kojima su navedeni uslovi ukazuju na to da su želeli da završe dogovor do kraja 2022. godine.

Microsoftova infuzija novca bila bi deo komplikovanog posla u kome bi kompanija dobijala 75% profita OpenAI-a dok ne nadoknadi svoju investiciju, rekli su ljudi. Nakon što se taj prag dostigne, vratiće se na strukturu koja odražava vlasništvo nad OpenAI-om, pri čemu Microsoft ima 49% udela, drugi investitori uzimaju još 49% i OpenAI-jev neprofitni roditelj dobija 2%.

Postoji i ograničenje profita koje varira za svaki skup investitora - neuobičajeno za ovakve poslove, za koje se investitori nadaju da bi mogli vratiti 20 ili 30 puta više nego što su uložili. Uslovi i iznos investicije bi se mogli promeniti, a posao bi mogao da se raspadne.

Microsoft i OpenAI su odbili da komentarišu. Wall Street Journal je prošle nedelje objavio da je ChatGPT dozvoljavao zaposlenima i ranim investitorima da prodaju svoje akcije u skladu sa procenom od 29 milijardi dolara.

The Information je u oktobru objavio da je Microsoft, koji je uložio milijardu dolara u gotovini i kreditima u oblaku u OpenAI 2019. godine, u pregovorima o povećanju svog udela.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA