≫ 

Ujedinjene nacije pokušavaju da definišu sajber kriminal: To će pokrenuti talas novih zakona širom sveta

Tokom naredne dve nedelje, grupa nacija pokušaće da odgovori na jedno od najosnovnijih pitanja u sajber bezbednosti: šta se tačno smatra sajber kriminalom?

  • 0
Sajber kriminal svet Foto: Shutterstock.com

Komitet Ujedinjenih nacija — čiji članovi uključuju delegate iz SAD, Kine i Rusije — sastaje se tokom ove i sledeće nedelje kako bi nastavio pregovore o novom međunarodnom sporazumu o sajber kriminalu.

Završeni sporazum UN-a o sajber kriminalu pokrenuće talas novih zakona širom sveta zasnovanih na dogovorenim principima u dokumentu.

Za razliku od prošlih sastanaka, na kojima su članovi uglavnom pružali odgovore na prethodno određena pitanja za diskusiju, ovaj poslednji sastanak sadrži grubi nacrt sporazuma koji je spreman za raspravu.

Međutim, široki dokument od 21 stranice uključuje većinu odredbi koje zahteva svaka država članica, uključujući SAD i ostatak Zapada, kao i Rusiju, Kinu i druge države.

Na poslednjem sastanku, zemlje članice će se fokusirati isključivo na odredbe o tome koje radnje treba da budu kriminalizovane i na mehanizme za sprovođenje zakona koji ih okružuju.

Sadašnji nacrt daje preširoku sliku sajber kriminala.

U ovom trenutku, dokument to definiše kao "upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe", podstičući odredbe o svemu, od širenja materijala o seksualnom zlostavljanju dece do onlajn objava koje podstiču političke pobune ili terorističke aktivnosti.

Ali grupe za ljudska prava i civilno društvo tvrde da bi definicija trebalo da bude ograničena isključivo na zločine koji ciljaju drugi računar ili uređaj sa omogućenim internetom, kao što su krađa podataka i drugi hakovi.

Američki Stejt department saopštio je u ponedeljak da planira da se založi za "usko fokusirani instrument krivičnog pravosuđa" u sporazumu.

Široka definicija o tome šta je sajber kriminal i kako tužioci treba da mu pristupe mogla bi otvoriti vrata vladama da koriste sporazum kao pokriće za praćenje novinara, političkih disidenata i drugih rizičnih grupa, tvrde organizacije za ljudska prava.

U pismu komitetu UN objavljenom u ponedeljak, više od 80 nevladinih grupa upozorilo je panel da je nekoliko odredbi "napisano na način koji ne podržava zakon o ljudskim pravima, u suštini ili u procesu".

Grupe podstiču panel UN da doda više zaštite od krivičnog gonjenja za novinare, istraživače i uzbunjivače, i da ograniči istražna ovlašćenja predviđena sporazumom.

Planirano je da se komitet ponovo sastane u aprilu i septembru pre nego što svoj konačni nacrt predstavi punom sastavu UN početkom sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA