• 2

Belorusija legalizuje pirateriju u inat "neprijateljskim zemljama"

Beloruska vlada je prošle nedelje potpisala zakon o legalizaciji piratskih video zapisa, muzike i kompjuterskih programa u zemlji

  • 2
Piraterija

Foto: Shutterstock

Belorusija je u suštini legalizovala pirateriju širom istočnoevropske nacije kao odgovor na ono što smatra "neprijateljskim zemljama" na Zapadu, kako su izvestili Billboard i Gizmodo.

Aleksandar Lukašenko je prošle nedelje legalizovao pirateriju u zemlji bez potrebe za pristankom nosioca prava. Zakon navodi da će uključivati kompjuterske programe, audiovizuelne radove, muzička dela i filmske, bioskopske i zabavne organizacije.

U zakonu se navodi da je ova odluka rezultat "neprijateljskih" odnosa između Belorusije i drugih zemalja, uključujući SAD, EU i Veliku Britaniju, između ostalih, koje su uvele sankcije toj zemlji.

SAD su uvele sankcije u julu prošle godine čime su Belorusiju efektivno odsekle od većine finansijskih institucija, trgovine i uvoza tehnologije.

Belorusija sada odgovara "stranim državma koje čine neprijateljske radnje" legalizovanjem piraterije uz upozorenje da kada ljudi ili entiteti koriste piratski sadržaj, moraju da plate naknadu na bankovne račune u državnom vlasništvu.

Zakon glasi: "Naknadu koju ne zahteva nosilac prava ili organizacija za kolektivno upravljanje imovinskim pravima, posle tri godine, Uprava za patente će preneti u republički budžet u roku od tri meseca", navodi TorrentFreak.

Takođe se navodi da je zakon o pirateriji rešenje za "razvoj intelektualnog i duhovno-moralnog potencijala društva" i "smanjenje kritične nestašice na domaćem tržištu hrane i drugih dobara".

Novac koji isplaćuju oni koji koriste pirateriju odrediće donji dom beloruskog parlamenta i biće upućen Upravi za patente koja će taj novac držati tri godine. Ako na kraju tog perioda, nosioci prava ili organizacije za upravljanje imovinskim pravima ne zatraže naknadu, to će potraživati beloruska vlada.

Zakon će biti usvojen ove nedelje i trajaće dve godine, zaključno sa 31. decembrom 2024.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok