OpenAI navodno angažuje "vojsku" programera da obuče veštačku inteligenciju koja će zameniti početnike

OpenAI je angažovao otprilike 1.000 programera — od kojih većina živi "u regionima poput Latinske Amerike i istočne Evrope"

  • 0
Veštačka inteligencija kodiranje

Foto: Shutterstock.com

Nova miljenica Silicijumske doline i tvorac ChatGPT-a, kompanija OpenAI, navodno angažuje "vojsku" spoljnih developera kako bi bolje obučila svoj AI model da kodira - potez koji bi na kraju mogao da dovede do potpunog izumiranja poslova programera početnika, navodi se u novom izveštaju Semafora.

Kompanija je, prema Semaforu, angažovala otprilike 1.000 programera — od kojih većina živi "u regionima poput Latinske Amerike i istočne Evrope", prema izvorima upoznatim sa tim pitanjem — u proteklih šest meseci.

Oko 60 procenata angažovanih je navodno dovedeno da obavlja poslove obeležavanja podataka, dok su ostalih 40 procenata kompjuterski programeri koji imaju zadatak da naprave skupove podataka za softversko inženjerstvo za obuku OpenAI modela.

Tokom intervjua, od potencijalnih radnika se navodno traži da završe neplaćene petočasovne ispite programiranja koji uključuju identifikovanje osnovnih problema kodiranja i pružanje rešenja, objašnjavajući svoje razmišljanje korak po korak na pisanom engleskom jeziku.

Jedan od OpenAI proizvoda, Codex, je generator teksta u linije koda koji pokreće AI dizajniran da prevede pisanu reč u funkcionalne kompjuterske programe.

"Oni najverovatnije žele da nahrane ovaj model vrlo specifičnom vrstom podataka o obuci", rekao je anonimni južnoamerički kandidat za ovu poziciju Semaforu, "gde čovek objašnjava korak po korak svoj misaoni proces".

Codex je uglavnom treniran koristeći linije koda sa GitHub-a, što je praksa koja je modelu ponudila izvestan uspeh kao pomoćnom programu, gde je funkcionisao kao autocorrect ili autofill.

Međutim, rad ovih nedavno angažovanih progamere će gotovo sigurno tu vrstu veštačke inteligencije podići na viši nivo.

Znati kako bi linija koda mogla izgledati je jedna stvar. Imati nijansirano razumevanje zašto i kako program treba da bude napisan je sasvim drugo, a tihim prenošenjem misaonih procesa ljudskih inženjera, OpenAI izgleda namerava da zatvori taj jaz.

I dok ove mašine verovatno neće uskoro pisati složene programe, pošteno je reći da bi programeri koji početničke pozicije bi možda trebalo da budu oprezni u pogledu izgleda za posao u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA