≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bard je Google-ov odgovor na ChatGPT

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksperimentalni AI četbot baziran na jezičkom modelu LaMDA, dostupan je prvim korisnicima koji će ga testirati

  • 0
Google ChatGPT Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Kada je krajem prošle godine javnost dobila pristup ChatGPT-u, Google-u su se odmah "upalili svi alarmi" – bilo je jasno da je na pomolu nova era pronalaženja i prezentovanja informacija, domena u kojem je Google neprikosnoveni vladar već decenijama.

Google je brže-bolje pozvao u pomoć same osnivače, Lerija Pejdža i Sergeja Brina, kako bi što pre pronašli adekvatan odgovor na pretnju koju im je ChatGPT predstavljao.

O Google-ovoj veštačkoj inteligenciji govorilo se i prošle godine, kada je jedan inženjer tvrdio da je taj sistem razvio samosvest, pa je jasno da Google nije preko noći stvorio odgovor na ChatGPT, prenosi Bug.

Međutim, trebalo im je oko dva meseca da sastave nešto, za šta mogu da tvrde da je konkurent globalno popularnom OpenAI alatu. Njihova kreacija se zove – Bard, a takođe je i četbot zasnovan na jezičkom modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Bardov cilj je da kombinuje širinu svog dostupnog ljudskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću lingvističkog AI modela. Za razliku od ChatGPT-a, on je u stanju da izvuče sveže podatke direktno sa veba i koristi ih za svoje odgovore.

Bardova veštačka inteligencija sumiraće najvažnije stvari sa veba na način na koji korisnik to zahteva, pa Google planira da iskoristi svoju moć za poboljšanje rezultata svog glavnog proizvoda, internet pretraživača.

U bliskoj budućnosti, Bard bi trebalo da ponudi ne samo rezultate internet pretrage sa linkovima, već i da pruži svoj "pogled" na odgovore.

Bard je trenutno dostupan uskom krugu korisnika, koji pomažu u dodatnom testiranju, a biće predstavljen i otvoren široj javnosti u narednim nedeljama, saopštio je Google.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA