Vreme čitanja: oko 2 min.

Filozof Srećko Horvat na Danima komunikacija: Bliži li nam se smak sveta i kako se društvo nosi sa njim?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok u svojim glavama razvijamo nove koncepte Sudnjeg dana, preispitujući ubrzani napredak tehnologije, znamo li zaista kuda idemo?

  • 0
srećko horvat Foto: Dani komunikacija

Ako ste dovoljno srećni, svakodnevno vam izlaze apokaliptične fotografije ili iz udobnosti svog doma "krstarite" društvenim mrežama čitajući o nedavnim katastrofama. Ali čekajte... kako ste to onda srećni?

Srećnima bi trebalo da vas čini činjenica da niste među milijardama pogođenim elementarnim nepogodama, od klimatske krize do razornih poplava i potresa.

Upravo će, između ostalog, i o sve bizarnijim svetskim kontrastima naDanima komunikacija govoriti istaknuti filozof Srećko Horvat u predavanju koje nosi naziv "Your Lips, My Lips, Apocalypse".

Ugledni nemački nedeljnik Der Freitag opisuje ga kao "jednog od najuzbudljivijih glasova svoje generacije", a njegovi tekstovi čitaju se u New York Times-u, Guardian-u i Der Spiegel-u.

Hrvatski filozof je već u ranim tridesetim imao niz međunarodno objavljenih dela, a danas je prepoznat kao autoritativan glas neslaganja u postjugoslovenskoj klimi.

Suosnivač je DiEM25-a, koji se zalaže za reformu EU u "carstvo zajedničkog prosperiteta, mira i solidarnosti", a osnivač je i zagrebačkog Subverzivnog festivala.

Čak i ako niste upoznati sa Horvatovim radom, o njegovom životnom delu mogu da posvedoče njegove kolege, među kojima je i bivši grčki ministar finansija Yanis Varoufakis, a redovno je posećivao i Džulijana Asanža, osnivača WikiLeaks-a.

Horvat svoje misli voli da razmenjuje i sa Slavojem Žižekom, odvažnim slovenskim akademikom, a zajedno su 2013. napisali i knjigu "Šta Evropa želi?".

Dok u svojim glavama razvijamo nove koncepte Sudnjeg dana, preispitujući ubrzani napredak tehnologije, znamo li zaista kuda idemo?

Na glavnoj pozornici Dana komunikacija Horvat će se 20. aprila uhvatiti u koštac sa našim savremenim postapokaliptičnim zeitgeistom i stvarnošću, implikacijama promišljanja o kataklizmičnom završetku sveta, koji se kreću od poricanja sve do melanholije i depresije i zaroniti dublje u koncepte supraliminalnog, slepila za apokalipsu, njene komodifikacije i fetišizacije.

Iščekivani raspored popularnog festivala tržišnih komunikacija biće poznat uskoro, a organizatori Dana komunikacija najavljuju da će se predavanje Srećka Horvata održati prvoga festivalskog dana, pre predavanja Edvarda Snoudena.

Posle Edvarda Snoudena, koji će se video-linkom pridružiti učesnicima festivala DK2023 na desetogodišnjicu otkrivanja sistema masovnog nadzora koji je šokirao svet, jevanđelista, vizionar i rok zvezda tehnološkog sveta Džejms Vitaker, Munise Can, strateg i direktor kompanije Highsnobiety-ja, koja pomaže brendovima da zacrtaju put ka sigurnom uspehu, vodeći kreativac dalekog Japana Tošihiko Tanabe, svetski autoritet za seks tehnologiju Brioni Cole, Main Monka Viktora Knaapa, najveća svetska platforma za digitalnu produkciju, Rori Sutherland, jedan od najoriginalnijih mislilaca u sferi oglašavanja i šire, nadrealističkog rediteljskog dua Vallee Duhamel i svetski poznatog filozofa Srećka Horvata uslediće najave brojnih drugih zanimljivih učesnika Dana komunikacija.

Prijave za učešće na jednom od najboljih svetskih događaja po dvostrukoj nominaciji Britanske asocijacije za izvrsnost Awards moguće su na zvaničnom sajtu festivala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA