≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Bio sam haker 30 godina, video sam strašne stvari": Kako izgleda život sa one strane veba

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Gledao sam bolnice koje su hakovane i ljude koji su ostajali sa izborom: da platim podatke ili da rizikujem živote?", ispričao je on za Vice

  • 1
Haker Foto: Shutterstock

Veteran sajber kriminalac otkrio je šta se zaista nalazi na mračnoj mreži - gde hakeri, ubice i dileri droge divljaju.

Izvor, koji je govorio anonimno, objasnio je kako hakeri koriste ransomware da ukradu podatke za velike isplate ili "da samo vide kako svet gori" i objasnio je da je svaki sistem povezan sa internetom u opasnosti od napada.

"Gledao sam bolnice koje su hakovane i ljude koji su ostajali sa izborom: da platim podatke ili da rizikujem živote?", rekao je čovek dok je nameštao masku kako bi njegov identitet ostao neotkriven.

Intervju sa hakerom nastao je 2021. goidne, ali je nedavno snimak opet isplivao na površinu kao podsetnik da postoji tamni svet gde je ljudima jedini cilj da izazovu haos koristeći internet prenosi Daily mail.

U početku je radio kao "crni šešir", tip sajber kriminalca koji je je išao protiv zakona iz lične koristi, a onda je postao "beli šešir", sajberkriminalac koji je svoje umeće počeo da koristi za dobro.

"U stara vremena, da bi zemlja izazvala poremećaj u zemlji tako velikoj kao što su Sjedinjene Države, bile su vam potrebne milioni i milioni dolara vredne investicije da biste nešto uradili“, rekao je čovek za Vice.

"Danas vam treba samo nekoliko hiljada doalara, laptop, par pametnih hakera da napišu kod i pošalju nešto. Svaka zemlja ima potrebu da koristi ovakvu vrstu napada".

Hakerski sajber bazar, poznat kao Genesis Market nudio je podatke ukradene sa više od 1,5 miliona kompromitovanih kompjutera širom sveta, koji sadrže više od 80 miliona akreditiva za pristup nalogu, za dolar.

Ukradeni podaci uključivali su šifre za banke, Facebook naloge, Amazon, PayPal, Netflix kao i digitalne otiske koje kriminalci mogu da koriste da zaobiđu onlajn bezbednosne provere lažiranjem uređaja žrtve.

(Telegraf.rs)

Video: Kliknuli ste na sumnjiv mail i sada su vaši nalozi hakovani: Šta uraditi u ovoj situaciji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alex

    19. april 2023 | 23:40

    interesantno je to za moćne ljude koristiti.sta ce sa nama privatnim ,da čitaju ljubavne poruke Il šta.Mada, meni se internet smucio jel budale koriste sve naopako pa sada ni svoj kompjuter ne mogu samo za sebe da koristim.Bezibrazluk.Svi nas hoće pod nadzorom.I država i kriminalci...j...to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA