Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT prvi put gubi korisnike

Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT je izgubio oko 10% korisnika jer se ljudi okreću necenzurisanim konkurentima

  • 0
OpenAI ChatGPT veštačka inteligencija Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

Prvi put od njegovog nastanka, OpenAI, kreator popularnog AI alata ChatGPT, suočava se sa smanjenjem broja korisnika. Prema analizi kompanije Similarweb, broj korisnika ChatGPT, kako na mobilnim platformama tako i na desktopu, smanjen je za skoro 10% u junu u odnosu na maj ove godine.

Ovi podaci ukazuju na trend smanjenja interesa za AI četbotove. Početkom godine, ChatGPT je bio servis sa najbržim rastom broja korisnika. Međutim, novi proizvodi, poput Threads-a kompanije Meta, privlače korisnike brže od ChatGPT-a, što može delimično objasniti opadanje broja korisnika.

Postoji više mogućih objašnjenja za ovu situaciju. Smanjenje broja korisnika tokom letnjeg perioda moglo bi se pripisati smanjenju akademskih aktivnosti. Takođe, sve više tužbi protiv OpenAI-ja u vezi sa upotrebom tuđe intelektualne svojine i cenzurisanje odgovora mogu uticati na percepciju korisnika o alatu, što može rezultirati smanjenom upotrebom.

U poslednje vreme pojavilo se mnogo novih, necenzurisanih konkurenata, kao što je WizardLM-Uncensored, koji je razvio bivši zaposleni u Microsoft-u, Erik Hartford. Iako ovi četbotovi možda nisu kvalitetni kao ChatGPT, privlače korisnike sposobnošću da odgovore na "škakljiva" pitanja koje ChatGPT ignoriše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA