Vreme čitanja: oko 1 min.

Google navodno razvija veštačku inteligenciju za novinarstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji mogućnost da bi poslodavci mogli da vide ovu tehnologiju manje kao alat za svoje zaposlene, a više kao zamenu za njih

  • 0
Kompjuter, laptop, Gugl, Google, akcije, posao Foto: Tanjug/AP

Prema izveštajima The New York Times-a, Google razvija veštačku inteligenciju, pod radnim imenom "Genesis", koja bi mogla da piše vesti. Iako se ne zna tačno kako će se ova tehnologija razlikovati od postojećih sistema veštačke inteligencije koji se koriste za generisanje članaka, navodno je Google već predstavio svoj novi AI alat medijskim kućama kao što su Washington Post, News Corp, i samom New York Times-u.

Genesis bi, kada dobije detalje o događajima, mogao da generiše novinarske tekstove. Prema anonimnim izvorima Times-a, Genesis je namenjen da deluje kao lični asistent novinarima.

Ali, postoji mogućnost da bi poslodavci mogli da vide ovu tehnologiju manje kao alat za svoje zaposlene, a više kao zamenu za njih.

Iako Google nastoji da unapredi Genesis, neizbežno se postavlja pitanje dezinformacija. AI sistemi i četbotovi, poput Google Bard-a, pokazali su se manje sposobnim za proveru činjenica od ljudskih novinara.

Ovo je već donelo neke pravne probleme AI sistemima kao što je ChatGPT. Nakon što je obezbedio netačan rezime federalnog sudskog slučaja, radio voditelj iz Džordžije tužio je ChatGPT za klevetu prošlog meseca, prenosi Mashable.

Nema sumnje da će Google pokušati da predupredi slične probleme sa Genesisom, jer bi takve greške bile posebno zabrinjavajuće u sistemu veštačke inteligencije dizajniranom za novinarstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA