≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo presedan koji će zauvek promeniti Facebook?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meta mora da otkrije identitet anonimnog korisnika Facebooka

  • 0
Facebook logo anonimnost Foto: klevo / Shutterstock.com

Pravna odluka suda u Hagu nalaže kompaniji Meta Ireland da otkrije identitet anonimnog korisnika optuženog za klevetu, što bi moglo da ukaže na promenu ravnoteže između privatnosti korisnika i odgovornosti na društvenim medijskim platformama.

Korisnici Facebooka će se od danas osećati manje sigurno kada je u pitanju njihova anonimnost na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Sud u Hagu, u Holandiji, doneo je presudu kojom se od Meta Ireland, sedište Facebooka u Evropi, traži da otkrije identitet anonimnog korisnika. Ovaj korisnik je optužen za klevetu prema tužitelju, muškarcu koji je, kako se navodi, manipulisao i tajno snimao žene s kojima je izlazio.

Anonimni korisnik Facebooka postavio je navodno klevetničke izjave u najmanje dve privatne Facebook grupe posvećene raspravama o iskustvima izlazaka. Tužitelj nije mogao da pristupi tim grupama, ali su mu prikazani snimci ekrana iz grupa, jedne sa oko 2.600 članova i druge sa oko 61.000 članova. Tužitelj je tvrdio da je njegov ugled pretrpeo štetu zbog ponovljenih objava koje su uključivale fotografije i navodne snimke ekrana njegovih poruka.

Pokušavajući da reši problem, tužitelj se obratio kompaniji Meta sa zahtevom da ukloni postove. Međutim, kompanija je odgovorila putem mejla da neće učiniti to, jer "nije jasno da li je sadržaj koji ste prijavili nezakonit". U tom trenutku, Meta je predložila da tužitelj direktno kontaktira anonimnog korisnika kako bi rešio problem. Ovaj savet je rezultirao tužbom protiv kompanije Meta. Inicijalno, tužitelj je tražio od suda da naredi Meti da obriše postove, identifikuje anonimnog korisnika i označi bilo koje postove u drugim privatnim Facebook grupama koje bi mogle klevetati tužitelja.

Tokom rasprave, Meta se borila za pravo anonimnog korisnika na slobodu izražavanja. Međutim, sud je odlučio da tužitelj - čije je ime redigovano u sudskim dokumentima - zaslužuje priliku da izazove navodno klevetničke izjave.

Delom iz tog razloga, sud je naredio kompaniji Meta da pruži "osnovne informacije" anonimnog korisnika. To uključuje njihovo korisničko ime, kao i bilo koja imena, e-mail adrese ili telefonske brojeve povezane sa njihovim Facebook nalogom. Sud nije naredio Meti da ukloni postove ili označi druge postove koji bi mogli biti podeljeni u privatnim grupama.

Kompanija Meta se već složila da se povinuje odluci suda, kako je navedeno u sudskom rešenju. Međutim, ako Meta ne pruži identifikacione informacije Facebook korisnika, rizikovala je dnevnu kaznu od približno 1.200 dolara. Maksimalna kazna koju Meta može platiti je manja od 130.000 dolara, prenosi ArsTechnica.

Ovaj slučaj se može smatrati "presudnom odlukom" koja "signalizira promenu ravnoteže između privatnosti korisnika i odgovornosti na društvenim medijskim platformama", prenosi StackDiary. Ova odluka bi mogla imati dalekosežne implikacije na to kako se upravlja anonimnošću na društvenim mrežama, i može predstavljati prekretnicu u načinu na koji platforme poput Facebooka balansiraju između zaštite privatnosti svojih korisnika i održavanja sigurnog online okruženja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA