Vreme čitanja: oko 1 min.

Google kaže da je Android upozorenje za zemljotres funkcionisalo u Turskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google tvrdi da je njihov sistem uspešno detektovao glavne zemljotrese i brojne naknadne potrese u Turskoj. Ipak, priznaju da mnogi faktori mogu uticati na to da li korisnici prime i primete upozorenja

  • 0
Upozorenje zemljotres telefon mobilni Foto: 1000 Words / Shutterstock.com

Google tvrdi da je njihov Android sistem za detekciju zemljotresa efikasno funkcionisao tokom katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji, uprkos izveštajima koji sugerišu suprotno.

Prema nedavnim izveštajima, Google-ov Android sistem za detekciju zemljotresa došao je pod znak pitanja zbog tvrdnji da nije obavestio korisnike u Turskoj i Siriji o razornim zemljotresima koji su se dogodili ove godine. Ti potresi su rezultirali velikim gubicima života i ozbiljnim materijalnim štetama.

Android sistem za upozorenje na zemljotrese, koji koristi podatke akcelerometra sa pametnih telefona za detekciju podrhtavanja tla, navodno nije funkcionisao kako je planirano. Prema izveštajima britanskog BBC-ja, korisnici nisu primili upozorenja na vreme.

U odgovoru na ove optužbe, Google je insistirao na tome da je njihov sistem pravilno funkcionisao. U izjavi za Android Authority, portparol kompanije je izrazio duboko žaljenje zbog gubitka života, ali je naglasio da njihov Android sistem za upozorenje na zemljotrese nije dizajniran da zameni bilo koji zvanični ili drugi sistem javnog upozorenja na zemljotrese.

Dodatno, iz Google-a tvrde da je njihov sistem uspešno detektovao glavne zemljotrese i brojne naknadne potrese u Turskoj. Ipak, priznaju da mnogi faktori mogu uticati na to da li korisnici prime i primete upozorenja, prenosi Benchmark.rs.

Bez obzira na ovu kontroverzu, Google planira da nastavi sa ulaganjem u ovaj tip tehnologije, s namerom da poboljša detekciju zemljotresa širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA