Vreme čitanja: oko 1 min.

Maksimalno dva sata dnevno na mobilnom telefonu: Kina razmatra stroža pravila za decu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineske vlasti predlažu pravila koja bi smanjila maksimalno vreme provedeno na telefonima za decu na samo dva sata dnevno

  • 0
Dete na telefonu Foto: Freer / Shutterstock.com

U pokušaju da obuzdaju preteranu upotrebu digitalnih uređaja među mlađim stanovništvom, regulatori u Kini razmatraju pravila koja bi ograničila vreme koje deca provode pred ekranima mobilnih telefona na najviše dva sata dnevno.

Predložena regulativa, koja dolazi od strane moćne Cyberspace Administration of China (CAC), ukazuje na nastojanje Pekinga da preuzme kontrolu nad sve većim delom digitalnog života u zemlji.

Ukoliko ova pravila stupe na snagu, mogla bi da utiču na poslovanje kompanija kao što su Tencent i ByteDance, koji upravljaju nekim od najvećih mobilnih aplikacija u Kini, piše CNBC.

Zakonodavne mere koje se razmatraju zahtevaju da pametni telefoni imaju "mod za maloletnike", koji bi bio lako dostupan prilikom pokretanja uređaja. Ovaj mod bi omogućio roditeljima da upravljaju sadržajem koji njihova deca mogu da vide i pružio provajderima internet usluga mogućnost prilagođavanja sadržaja u skladu sa starošću korisnika.

Pravila koja se predlažu kategorizuju decu u različite starosne grupe i propisuju različita ograničenja u zavisnosti od starosti. Tako bi deca mlađa od osam godina bila ograničena na maksimalno 40 minuta dnevno na svojim pametnim telefonima, dok bi deca starosti između 16 i 17 godina mogla da koriste telefon maksimalno dva sata.

Ove mere su još uvek u fazi predloga i otvorene su za javnu raspravu.

Utvrđivanje kako bi se ovaj zakon sproveo i nadgledao, kao i kakav bi uticaj mogao imati na kineske tehnološke gigante, ostaje nejasno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA