Vreme čitanja: oko 1 min.

Meta gubi bitku u EU, tražiće saglasnost za prikazivanje personalizovanih reklama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici iz EU sada će moći da prihvate ili odbiju prikupljanje podataka jednostavnim klikom na "da" ili "ne"

  • 0
Meta platforme kompanija Meta aplikacija aplikacije Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Meta je pristala da traži dozvolu korisnika Instagrama i Facebooka u Evropskoj Uniji pre nego što im prikaže personalizovane reklame. Ova promena dolazi nakon pravne borbe koja je trajala pet godina.

Korisnici iz EU sada će moći da prihvate ili odbiju prikupljanje podataka jednostavnim klikom na "da" ili "ne". Ovo je promena u odnosu na prethodnu politiku gde su korisnici morali da prihvate prikupljanje podataka pri registraciji ili da popune dugi obrazac za odjavu.

Prema izveštaju Wall Street Journala, Meta planira da uvede ovaj novi model prikupljanja podataka do kraja oktobra. Ove promene neće odmah uticati na usluge, ali će uticati na korisnike aplikacija u Evropskoj Uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj.

Ranije, Meta je tvrdila da Opšta uredba o zaštiti podataka EU (GDPR) ne zahteva saglasnost za prikupljanje podataka. Međutim, nedavna pravna presuda u Norveškoj, koja je naložila Meti da traži saglasnost korisnika ili prestane da prikazuje personalizovane oglase, navela je Metu da promeni svoj stav.

NOYB, grupa za zaštitu prava potrošača u EU koja se zalaže za zaštitu podataka, pozdravila je ovu odluku.

Analitičari sugerišu da je jedan od razloga zašto Meta nije želela da koristi saglasnost kao osnovu za prikupljanje podataka taj što to korisnicima olakšava odjavljivanje. Kada je Apple 2021. godine počeo da traži saglasnost korisnika za prikupljanje podataka, mnogi korisnici su se odjavili, što je dovelo do smanjenja prihoda od oglasa za Metu.

Meta je izjavila da je ova promena "značajna prepreka" za kompaniju i da će za njeno sprovođenje biti potrebna najmanje tri meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA