Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple kupuje sve 3 nm čipove koje TSMC može da napravi za nove iPhone telefone i Mac računare

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će Apple imati prioritet kada je reč o 3 nm kapacitetima TSMC-a u narednoj godini, dok će druge kompanije morati da sačekaju svoj red

  • 0
Taiwan Earns TSMC Foto: Tanjug/AP

Apple je započeo intenzivnu saradnju sa TSMC-om, kako bi osigurao proizvodnju čipova koji će pokretati njihove nove uređaje. A17 Bionic, namenjen za iPhone 15, i M3 čipovi, planirani za sledeću generaciju Mac računara, biće izrađeni koristeći 3 nm TSMC proizvodni proces.

Proces izrade čipova uključuje precizno "štampu" jezgara na silikonske podloge. Prilikom ovog složenog procesa, nije neobično da se proizvede deo čipova koji ne funkcionišu ispravno, što se često opisuje kao "prinos" (yield). U ranoj fazi proizvodnje novog čipa, prinos može biti niži, ali kako proizvodni proces sazreva, efikasnost proizvodnje raste. Prema izvorima, trenutni prinos za 3 nm čipove je oko 70%, što je impresivno za ovu fazu proizvodnje.

Ono što izdvaja ovu saradnju od drugih je jedinstveni dogovor između Apple-a i TSMC-a. Umesto da, kao druge kompanije, plaćaju sve čipove, bez obzira na njihov kvalitet, Apple plaća samo za čipove koji su u potpunosti funkcionalni. Ova odluka dolazi kao rezultat Apple-ove dominantne pozicije na tržištu, koja omogućava kompaniji da postavi ovakve uslove. Tokom 2022. godine, TSMC je zabeležio prihod od 72 milijarde dolara, od čega čak 23% dolazi direktno od Apple-a.

Očekuje se da će Apple imati prioritet kada je reč o 3 nm kapacitetima TSMC-a u narednoj godini, dok će druge kompanije morati da sačekaju svoj red. Iako TSMC proizvodi komponente za tehnološke gigante kao što su Nvidia, AMD i Qualcomm, Apple je već nekoliko godina njihov ključni klijent, prenosi Ars Technica.

Sve oči su uprte u Samsung i Intel koji takođe razvijaju svoje 3 nm proizvodne procese. Postavlja se pitanje: da li će ovi giganti moći da se upuste u trku s TSMC-om kada je reč o kvalitetu i prinosu čipova?

Ova saradnja između Apple-a i TSMC-a nije novost. Počela je 2014. godine kada je TSMC proizvodio A8 čipove za iPhone 6, a od tada se samo produbljivala, postavljajući temelje za budućnost tehnološke industrije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA