Vreme čitanja: oko 1 min.

Google na pragu suđenja: Praćenje korisnika u inkognito režimu pod lupom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud odbacuje Google-ov zahtev za skraćeni postupak, stvarajući sve veće tenzije u slučaju koji se tiče privatnosti korisnika

  • 0
Incognito mode Printskrin: Google

Kalifornijski sud je doneo odluku kojom odbacuje zahtev Google-a za presudu po skraćenom postupku, čime se tehnološki gigant nalazi korak bliže suđenju. U središtu ovog pravnog sukoba je tvrdnja da je Google pratio korisničke aktivnosti na internetu čak i kada su oni koristili inkognito režim u Chrome pregledaču.

Tužitelji tvrde da je Google neovlašćeno pratio milione korisnika koristeći kolačiće, analitičke alate i druge aplikacije, čak i kada su korisnici koristili režim bez arhiviranja podataka.

Portparol kompanije, Hoze Kastenda, branio je Google-ove postupke ističući da inkognito režim omogućava korisnicima pretragu interneta bez čuvanja podataka, ali da su korisnici upućeni na mogućnost da neki sajtovi prikupljaju informacije o njihovim aktivnostima. Sud, međutim, ističe da postoji dokaz o tome da Google koristi te podatke korisnika za ciljane reklame.

Uz sve to, sud smatra da samo plaćanje odštete možda neće biti dovoljno, te da će možda biti potrebne dodatne mere, kao što su zabrane određenih praksi kompanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA