Vreme čitanja: oko 2 min.

Budućnost kompanije OpenAI "na klimavim nogama": Da li će AI gigant bankrotirati do 2024. godine?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suočavajući se sa smanjenjem broja korisnika i sve većim operativnim troškovima, OpenAI traži način da zadrži svoje mesto na tržištu veštačke inteligencije

  • 0
ChatGPT Android Foto: Adeel Ahmed photos / Shutterstock.com

Kada je kompanija OpenAI podnela zahtev za registraciju zaštitnog znaka "GPT", mnogi su to protumačili kao "početak kraja" ove kompanije. Sumnje su dodatno porasle kada se broj korisnika GPT proizvoda smanjio, što je ukazivalo na to da korisnici postepeno napuštaju ovu platformu.

U junu je zabeležen značajan pad poseta sajtu ChatGPT. Dok su neki smatrali da je to posledica sezonskih promena (studentima preko leta nije toliko potreban ovaj alat), postalo je jasno da korisnici, uz pomoć ChatGPT API-ja, sve više kreiraju vlastite botove umesto da koriste originalne servise. U julu, broj korisnika je pao za još 12%, sa 1,7 milijardi na 1,5 milijardi.

API (Application Programming Interface) je skup pravila i definicija koje omogućavaju različitim softverskim aplikacijama da komuniciraju međusobno. U suštini, API deluje kao posrednik koji omogućava jednoj aplikaciji da koristi funkcionalnosti ili podatke druge aplikacije, često se koristi za povezivanje aplikacija s online servisima ili bazama podataka.

Međutim, ne može se reći da je smanjenje korisnika jedini problem. Operativni troškovi kompanije postali su ogromni. Prema izveštajima, dnevni trošak održavanja ChatGPT-a iznosi neverovatnih 700.000 dolara, što značajno opterećuje budžet kompanije.

Finansijska stabilnost OpenAI-ja dodatno je uzdrmana konkurencijom. Pojava besplatnih velikih jezičkih modela kao što je Llama 2, koji razvija kompanija Meta u saradnji sa Microsoftom, privlači korisnike svojom prilagodljivošću i niskom cenom.

Osim toga, iako OpenAI ostvaruje prihod prelaskom na plaćene verzije svojih servisa, konkretni finansijski podaci su nejasni. Predviđanja o budućim prihodima baziraju se na pretpostavkama vezanim za prodaju API-ja i korišćenje četbota baziranog na GPT-4 jezičkom modelu, ali ove cifre su još uvek neizvesne.

Istovremeno, Ilon Mask postaje sve značajniji igrač na tržištu veštačke inteligencije, sa ambicijama da razvije konkurentske AI modele i četbotove. Ova konkurencija, kombinovana sa trenutnim problemima kompanije, može dovesti do ozbiljnih izazova za OpenAI.

Nema sumnje da je OpenAI u kritičnom trenutku svog poslovanja. Dok se suočavaju sa finansijskim i tehničkim izazovima, istovremeno moraju da se bore sa konkurencijom i osiguraju svoju budućnost. Ako ne uspeju da pronađu održivo rešenje, bankrot do kraja 2024. godine bi mogao postati neminovnost, piše AIM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA