Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Međunarodni dan računarske bezbednosti: Pet saveta kako da bezbedno koristite internet

Vreme čitanja: oko 1 min.

U današnjem digitalnom dobu, gde je naša svakodnevica isprepletena sajber prostorom, postizanje visokog nivoa bezbednosti na internetu postaje sve važnije

  • 0
internet prevara sa mejlovima banaka Foto: Shutterstock

Danas obeležavamo Međunarodni dan računarske bezbednosti, važan datum posvećen podizanju svesti o sajber bezbednosti i edukaciji o tome kako se zaštititi na internetu. U današnjem digitalnom dobu, gde je naša svakodnevica isprepletena sajber prostorom, postizanje visokog nivoa bezbednosti na internetu postaje sve važnije.

Sa brzim razvojem tehnologije, i sajber kriminalci postaju sve veštiji i sofisticiraniji u svojim napadima. Ovo su neki od najčešćih izazova sa kojima se susrećemo:

Phishing napadi: Sajber kriminalci šalju lažne e-poruke ili poruke putem društvenih mreža kako bi prevarili korisnike da otkriju lične podatke kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica.

Ransomware: Malware koji šifrira fajlove na računaru i traži otkupninu za njihovo dešifrovanje.

Malware i virusi: Zlonamerni softveri koji mogu ugroziti funkcionalnost vašeg računara ili ukrasti osetljive informacije.

Društveni inženjering: Kriminalci koriste manipulaciju i obmane kako bi izvukli informacije od korisnika.

Kako biste ostali bezbedni na internetu, evo nekoliko korisnih saveta:

  • Koristite jake lozinke: Kreirajte jedinstvene, jake lozinke za svaku od vaših online naloga. Izbegavajte da koristite istu lozinku za različite servise.
  • Ažurirajte softver redovno: Održavanje vašeg operativnog sistema, pregledača i antivirus programa ažuriranim pomaže u sprečavanju ranjivosti i napada.
  • Budite oprezni sa e-porukama: Nikada ne klikćite na sumnjive linkove ili otvarajte priloge u e-porukama koje dolaze od nepoznatih izvora. Proverite adrese pošiljaoca pažljivo.
  • Aktivirajte dvostruku verifikaciju: Omogućite dvostruku verifikaciju za svoje online naloge kada je to moguće. Ovo dodatno obezbeđuje vaše naloge.
  • Obrazujte se o sajber bezbednosti: Redovno se informišite o najnovijim pretnjama i tehnikama sajber bezbednosti kako biste bili bolje pripremljeni.

Ostanite korak ispred sajber prevaranata i zaštitite se na internetu. Vaša sajber bezbednost je u vašim rukama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA