Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija više ne može da koristi sadržaj sa Gardijana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portal je saopštio da je zabrinutost da OpenAI koristi nelicencirani sadržaj za kreiranje AI alata dovela do toga da pisci podnose tužbe protiv kompanija i kreativnih industrija tražeći zaštitne mere za njihovu intelektualnu svojinu

  • 0
Veštačka inteligencija Artificial intelligence Foto: Shutterstock

Britanski portal Gardijan blokirao je tehnologiju veštačke inteligencije (AI) kompanije OpenAI, ChatGPT, od korišćenja njegovog sadržaja za generisanje tekstova i drugih proizvoda AI.

Portal je saopštio da je zabrinutost da OpenAI koristi nelicencirani sadržaj za kreiranje AI alata dovela do toga da pisci podnose tužbe protiv kompanija i kreativnih industrija tražeći zaštitne mere za njihovu intelektualnu svojinu, piše Tanjug.

Generativna AI tehnologija, termin za proizvode koji generišu ubedljiv tekst, sliku i zvuk iz jednostavnih ljudskih uputstava, zadivila je javnost otkako je prošle godine lansirana revolucionarna verzija njenog ChatGPT čet bota, ali istovremeno pojavila se bojazan o potencijalnoj masovnoj proizvodnji dezinformacija i načinu na koji su takvi alati izgrađeni.

OpenAI, koji ne otkriva podatke koji su pomogli da se izgradi model iza ChatGPT-a, najavio je u avgustu da će omogućiti operaterima veb lokacija da blokiraju njegovom veb pretraživaču da pristupi njihovom sadržaju, iako taj potez ne dozvoljava uklanjanje materijala iz postojećih skupova podataka za obuku.

U julu je vlasnik platforme Iks Ilon Mask uveo ograničenja, kako bi se pozabavio, kako je tvrdio, ''ekstremnim nivoima grebanja podataka'' od strane AI firmi, i istakao da skoro svaka kompanija koja se bavi Ai uzima ogromnu količinu podataka sa Tvitera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA