• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanjaju kriptovalute

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prevaranti koriste različite metode kako bi lakše uhvatili svoje žrtve u mrežu

  • 0
China US TikTok Ban

Foto: Tanjug/AP

Tehnološke prevare koje uključuju kriptovalute nisu nova pojava, posebno na društvenim mrežama kao što su Twitter i Instagram. Ipak, rastuća popularnost TikToka kao platforme koja dnevno privlači milione korisnika širom sveta, navela je prevarante da fokusiraju svoju pažnju na ovu društvenu mrežu.

Prema izveštajima, prevare su postale toliko rasprostranjene da američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) upozorava da su od oktobra 2020. prevare sa kriptovalutama korisnicima nanele štetu od preko 80 miliona dolara, prenosi Informacija.rs.

Prevaranti koriste različite metode kako bi lakše uhvatili svoje žrtve u mrežu. Među najpopularnijim su dipfejk video snimci Ilona Maska na različitim televizijskim stanicama, najčešće Fox News, u kojima se promoviše nagradna igra u kojoj se korisnicima obećava besplatna kriptovaluta. Neki od ovih snimaka su više amaterski i sadrže jednostavne instrukcije o registraciji na određenom veb sajtu i unosa promo koda za besplatan bitkoin.

Naivni korisnici koji prate instrukcije videa će verovatno biti uvučeni u još jedan sloj prevare. Nakon što se registruju na sajt i unesu promo kod, imaju iluziju da su bitkoini deponovani u njihov digitalni novčanik. Međutim, da bi "aktivirali" svoj novčanik i preuzeli navodnu nagradu, korisnici su prisiljeni da uplate određeni iznos u bitkoinu, posle čega će ostati i bez depozita i obećane nagrade.

Uz velike gubitke u kriptovalutama, korisnici takođe rizikuju da izgube svoje lične informacije, koje prevaranti mogu koristiti za dodatne hakerske napade na njihove legitimne naloge.

S obzirom na finansijsku isplativost ovakvih prevara, velika je verovatnoća da one neće brzo nestati. Zato je od suštinskog značaja da korisnici budu svesni rizika i potencijalnih prevara, posebno onih koje uključuju poznate ličnosti kao što su Ilon Mask, Tesla, SpaceX, Ark Invest i druge.

Edukacija i informisanost su ključni u borbi protiv ovakvih prevara. Svaki korisnik bi trebalo da bude oprezan i skeptičan prema svakom sajtu ili objavi na društvenim mrežama koja obećava besplatnu kriptovalutu, jer je šansa da je reč o prevari izuzetno visoka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA