≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon USB-C pravila, EU kaže Timu Kuku da Apple mora da "otvori svoja vrata konkurenciji"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija je još jednom istakla svoju odlučnost da postavi nove standarde na tehnološkom tržištu

  • 0
Tim Cook, Tim Kuk -  Apple CEO Foto: Tanjug/AP

Evropska unija je još jednom istakla svoju odlučnost da postavi nove standarde na tehnološkom tržištu. Nakon što je iPhone 15 dobio USB-C port, delimično zbog predstojeće zakonske regulative EU koja to zahteva, Apple će možda biti primoran da otvori vrata i za druge prodavnice aplikacija. 

Tjeri Breton, komesar za unutrašnje tržište i industriju EU, potvrdio je ove zahteve nakon nedavnog sastanka sa Timom Kukom u Briselu. Breton je izjavio da je sledeći korak za Apple i druge tehnološke gigante otvaranje servisa kao što su elektronski novčanici, pretraživači i prodavnice aplikacija.

"Pod DMA, Apple i drugi veliki tehnološki igrači moraju otvoriti svoja vrata konkurenciji. Bilo da je reč o elektronskim novčanicima, pretraživačima ili prodavnicama aplikacija, korisnici Apple iPhone-a trebalo bi da imaju mogućnost da koriste konkurentske usluge širokog spektra pružatelja", rekao je Breton.

Apple se oštro protivi ovakvom razvoju događaja, navodeći da će omogućavanje pristupa trećim stranama značajno ugroziti bezbednost i privatnost korisnika. Međutim, Breton ne deli ovo mišljenje. "Regulativa EU podstiče inovacije, bez ugrožavanja bezbednosti i privatnosti", istakao je on.

Iako trenutna verzija iOS 17 ne podržava treće prodavnice aplikacija ili sideloading, potpredsednik Applea, Kreg Federigi, rekao je nakon WWDC u junu da Apple "radi sa EU" kako bi osigurao usklađenost sa zakonodavstvom.

Očekuje se da će Apple učiniti sve što je u njegovoj moći da ograniči dostupnost sideloading-a i prodavnica aplikacija trećih strana. Takođe je moguće da će kompanija biti primorana da otvori iMessage za druge platforme za razmenu poruka, mada je to još uvek predmet rasprave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA