Vreme čitanja: oko 1 min.

CIA priprema uvođenje sopstvenog modela veštačke inteligencije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka obaveštajna agencija počinje da koristi AI tehnologije koje će omogućiti brži i efikasniji pristup informacijama otvorenog koda, kao deo šire inicijative za konkurenciju sa Kinom u oblasti veštačke inteligencije

  • 1
agencija  CIA (Central Intelligence Agency) Foto: Shutterstock

Centralna obaveštajna agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA) najavila je uvođenje alata zasnovanog na veštačkoj inteligenciji (AI) koji će njenim analitičarima omogućiti efikasniji pristup informacijama otvorenog koda. Inicijativa je deo šire američke strategije da se maksimalno iskoristi potencijal AI tehnologije i stvori prednost u globalnoj konkurenciji sa Kinom, koja se ubrzano razvija u ovoj oblasti.

Direktor CIA-inog Odeljenja za otvorene izvore, Rendi Nikson, istakao je važnost novog alata kao logičnog koraka u napretku tehnologije i distribuciji informacija. "Prešli smo put od novina i radija, do novina i televizije, do novina i kablovske televizije, do interneta, do velikih podataka, samo nastavljamo u tom pravcu," rekao je Nikson.

CIA je naglasila da će novi AI alat omogućiti analitičarima da efikasno pristupe izvorima informacija i brže ih distribuiraju unutar agencije. Nikson je dodao da će funkcija ćaskanja ili četa biti sastavni deo ovog sistema, kao dodatak koji će omogućiti bolju komunikaciju i distribuciju informacija među analitičarima.

Iako CIA nije objavila koju tačno verziju AI modela planira da koristi, niti kako će štititi informacije od potencijalnog prodiranja na otvoreni internet, poznato je da će alat biti dostupan unutar obaveštajne zajednice SAD koja se sastoji od 18 agencija, uključujući CIA, Agenciju za nacionalnu bezbednost i Federalni istražni biro. Alat, međutim, neće biti dostupan kreatorima politike ili javnim kampanjama.

CIA je time postala još jedna u nizu američkih institucija koje se sve više oslanjaju na veštačku inteligenciju u obaveštajnom i bezbednosnom sektoru. No, pitanje etičke upotrebe i sigurnosne zaštite ovakvih sistema ostaje otvoreno i izaziva debatu unutar stručne javnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Mali Uroš je čudo od deteta: Dečak osmislio pametnog robota koji će od koristi čovečanstvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA