≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

OpenAI sprema revoluciju: Najavalili platformu koja vam omogućava da pravite svoje AI četbotove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inovacije u AI prostoru dobijaju novi zamah sa GPT-4 Turbo modelom i GPTs platformom

  • 0

U najnovijoj seriji inovacija koje oblikuju tehnološki pejzaž, OpenAI je predstavio GPT-4 Turbo, unapređenu generaciju svoje veštačke inteligencije, i GPTs, platformu koja omogućava korisnicima da kreiraju personalizovane AI aplikacije.

GPT-4 Turbo dolazi sa nizom izuzetnih karakteristika, među kojima je i prošireni kontekstualni prozor od 128k tokena, sposobnost procesuiranja ekvivalenta 300 stranica teksta u jednom zahtevu, i ažurirano znanje do aprila 2023. godine. Osim toga, model donosi značajne uštede developerima, smanjujući troškove unosa i izlaza tokena za 3, odnosno 2 puta u poređenju sa originalnim GPT-4 modelom​.

Pored GPT-4 Turbo, OpenAI uvodi i GPTs, koji predstavlja evoluciju ChatGPT-a. Ova platforma pruža developerima mogućnost da prave sopstvene verzije AI sistema za razgovor, omogućavajući kreatorima da prilagode AI svojim specifičnim potrebama i ciljevima​, slično aplikacijama na pametnim telefonima.

Kao deo ove vizije, planiraju da lansiraju specijalizovanu prodavnicu gde će korisnici moći da prodaju svoje verzije GPT-a, otvarajući tržište za inovativne AI aplikacije koje mogu biti razvijene i komercijalizovane od strane nezavisnih kreatora i preduzeća. Ovim potezom, OpenAI ne samo da demokratizuje pristup naprednoj AI tehnologiji, već i podstiče ekosistem gdje svako može biti kreator i korisnik AI rešenja prilagođenih specifičnim potrebama ili industrijskim zahtevima.

S tim u vezi, OpenAI ne zaustavlja svoj inovativni napor na ovim modelima. Kompanija je takođe najavila eksperimentalni pristup finom podešavanju GPT-4, s ciljem postizanja značajnih poboljšanja u odnosu na osnovni model. Ova opcija će biti dostupna developerima koji aktivno koriste GPT-3.5 fino podešavanje, uz mogućnost integracije GPT-4 programa unutar njihove fine-tuning konzole​.

OpenAI je takođe obavestio o smanjenju cena na platformi, udvostručenju limita tokena po minutu za sve korisnike koji plaćaju GPT-4, te uvođenju Copyright Shield-a, koji štiti korisnike od pravnih tvrdnji vezanih za kršenje autorskih prava​.

Za kraj, kompanija je objavila i puštanje u rad Whisper large-v3, sledeće verzije svog open-source modela za automatsko prepoznavanje govora, kao i Consistency Decoder, open-source dekoder koji poboljšava kvalitet generisanih slika​.

OpenAI ovim koracima potvrđuje svoju posvećenost pružanju naprednih alata koji omogućavaju razvojne programere da unaprede i prilagode svoje aplikacije kroz korišćenje moćnih AI modela, uz istovremeno očuvanje bezbednosti i zaštite prava svojih korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA