Vreme čitanja: oko 1 min.

Google počinje sa čišćenjem: U decembru će obrisati milione Gmail naloga, evo kako da sprečite brisanje vašeg

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google je postavio hitan rok za korisnike Gmaila, uz upozorenje da bi nalozi mogli biti obrisani već sledećeg meseca ako ne postupe po jednostavnim uputstvima

  • 0
Gmail, Gmejl Foto: Unsplash

S obzirom na najnoviju najavu tehnološkog giganta Google, milioni Gmail korisnika mogu izgubiti svoje naloge ako ne postupe po preporukama kompanije. Google je potvrdio da će proces brisanja naloga započeti već u decembru 2023. godine, ali samo za korisnike koji duže vreme nisu aktivni.

Prema politici koja je objavljena ranije ove godine, Google će započeti sa brisanjem naloga koji nisu korišćeni ili ako se niste logovali u taj nalog dve godine. Sadržaj unutar Google Workspace-a (uključujući Gmail, Docs, Drive, Meet, Calendar) i Google Photos će takođe biti uklonjen.

Ukoliko ne želite da izgubite određeni nalog, preporuka je da se login-ujete i da probate da se registrujete na nekom sajtu koristeći taj nalog.

Google je istakao da će, pre nego što se nalog obriše, vlasnici naloga dobiti višestruka obaveštenja tokom meseci koji prethode brisanju, i to na email adresu naloga kao i na email adresu za oporavak, pod uslovom da je navedena.

Promena se, kako navode iz Google-a, sprovodi u cilju poboljšanja bezbednosti. Neaktivni nalozi su znatno podložniji rizicima od prevara, jer se često oslanjaju na zastarele ili višestruko korišćene lozinke koje mogu biti kompromitovane, nemaju postavljenu dvofaktorsku autentifikaciju i ređe se podvrgavaju proverama sigurnosti od strane korisnika.

Dodatno, Google ističe da su nekorišćeni nalozi deset puta manje verovatni da imaju uključenu dvostepenu verifikaciju u poređenju sa aktivnim nalozima, što olakšava prevarantima pristup. Google naglašava važnost ove dodatne mere sigurnosti, preporučujući korisnicima da preduzmu potrebne korake i time zaštite svoje podatke od mogućih zloupotreba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA