Vreme čitanja: oko 2 min.

Razvoj GPT-5 zvanično na dnevnom redu OpenAI uprkos ranijim oklevanjima, Altman otkrio ove detalje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon početnog oklevanja, nove izjave pokazuju da OpenAI već postavlja temelje za GPT-5 samo nekoliko dana nakon što su unapredili GPT-4

  • 0
Sam Altman Foto: Tanjug/AP

Vodeća firma u oblasti veštačke inteligencije, OpenAI, stavila je sledeću veliku verziju svog AI četbota na svoj dnevni red. Izvršni direktor OpenAI, Sem Altman, juče je rekao za Financial Times da je GPT-5 u ranoj fazi razvoja, dok najnovija javna verzija GPT-4 već osvaja tržište veštačke inteligencije.

"Dok ne počnemo sa obučavanjem tog modela, to je za nas kao zabavna igra nagađanja - pokušavamo da budemo bolji u tome, jer mislim da je to važno iz perspektive bezbednosti da predvidimo sposobnosti," rekao je Atlman za FT.

"Ali ne mogu vam reći, 'Evo šta će tačno raditi što GPT-4 nije.'"

Iako Altman nije podelio tehničke detalje, OpenAI izgleda da je u pripremnoj fazi razvoja GPT-5. Altman je nagovestio da njegova kompanija nije počela sa obukom modela, tako da ova rana faza može uključivati uspostavljanje metodologije treniranja, organizovanje anotatora i, što je najvažnije, prikupljanje skupa podataka.

Čak i ako OpenAI nije počeo aktivno da obučava GPT-5, verovatno sakuplja ključni sastojak koji mu je potreban - podatke. OpenAI je nedavno rasporedio novi web crawler, GPTBot, kako bi proširio svoju bazu podataka prikupljanjem javno dostupnih informacija na internetu.

S obzirom na sposobnosti koje su otključane svakom novom verzijom GPT-a, očekivanja će biti visoka za sledeću iteraciju.

Ova potvrda dolazi nakon što je Altman nedavno rekao da će OpenAI odložiti izdavanje GPT-5, odgovarajući na zahteve značajnih ličnosti u AI prostoru poput Ilona Maska, izvršnog direktora Stability AI Emada Mostakea, suosnivača Ripple-a Krisa Larsena i drugih investitora da zaustave razvoj modela naprednijih od GPT-4 zbog zabrinutosti oko društvenog uticaja.

"Mi to [ne razvijamo GPT-5] i nećemo neko vreme," rekao je Altman. "Tako da, u tom smislu, to je bilo nekako smešno," rekao je Altman tokom događaja na MIT-u. Dodao je da čuvenom pismu "nedostaje većina tehničkih nijansi o tome gde nam je potrebna pauza."

Na kraju, mnogi su posumnjali da je pismo više bilo o zaustavljanju drugih u razvoju AI-a kako bi se održala konkurentnost. Par meseci kasnije, Ilon Mask je razvio svoj sopstveni veliki jezički model (LLM), a Google razvija multimodalni LLM pod nazivom Gemini.

OpenAI izgleda da ide napred sa planiranjem za GPT-5 i zaštitio je taj termin još u avgustu. Od tada, ChatGPT (sa GPT-4) je postao je moćniji, analizirajući slike, radeći sa kodom, upravljajući većim kontekstualnim prozorom i podržavajući integraciju sa Dall-E 3 za kreiranje slika i Bingom za pretraživanje interneta.

GPT-4 već predstavlja najmoćniji veliki jezički model dostupan javnosti danas. Demonstrira izuzetnu sposobnost za generisanje teksta nalik ljudskom i prirodno vođenje razgovora. Model može objasniti složene koncepte, odgovoriti na dodatna pitanja i čak priznati greške.

Ako GPT-5 dodatno pomeri granice, to bi moglo imati ogromne implikacije u različitim industrijama, od zdravstva do obrazovanja i finansija. Međutim, i dalje postoje zabrinutosti oko pristrasnosti, dezinformacija i zlonamerne upotrebe, što naglašava potrebu za rigoroznim testiranjem.

Za sada, detalji o vremenskoj liniji lansiranja GPT-5 i njegovim sposobnostima ostaju nepoznati. S obzirom na nedavni etički prelaz kompanije sa "hrabrog", "promišljenog" i "nepretencioznog" fokusa, na razvoj AGI-ja i širenje upotrebe AI-ja, možda svedočimo transformaciji od veselog istraživača do behemota odgovornog za šire oblikovanje budućnosti AI-ja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA