Vreme čitanja: oko 1 min.

Prevrat u AI industriji: Microsoft dovodi bivše lidere OpenAI, Altmana i Brokmana, da vode novi tim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi članovi OpenAI, uključujući suosnivača Brokmana, napustili su firmu prošle nedelje u znak protesta

  • 0
Sam Altman Foto: Tanjug/AP

Microsoft je angažovao suosnivače OpenAI, Sema Altmana i Grega Brokmana, da predvode "novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju", izjavio je u ponedeljak Satja Nadela, zaključujući trodnevne intenzivne razgovore koji su usledili nakon neočekivane odluke upravnog odbora OpenAI da otpusti Altmana.

Mnogi članovi OpenAI, uključujući suosnivača Brokmana, napustili su firmu prošle nedelje u znak protesta. Nadela je rekao da će se Altmanu i Brokmanu pridružiti "kolege", što sugeriše da Microsoft takođe zapošljava mnoge druge ljude koji su napustili OpenAI tokom vikenda.

"Radujemo se brzom obezbeđivanju neophodnih resursa za njihov uspeh", rekao je Nadela, što su mnogi tehnološki preduzetnici označili kao primer "neverovatne realizacije".

Nadela, čija firma je investirala preko 10 milijardi dolara u OpenAI i stekla skoro 50% vlasništva, rekao je da Microsoft ostaje posvećen ovom startapu. Altman je bio javno lice startapa, koji ne samo da se široko procenjuje kao lider u trenutnoj trci u oblasti AI, već je za manje od godinu dana preuzeo i ulogu kralja među hiljadama drugih startapa koji grade na temelju onoga što OpenAI nudi.

Odluka dolazi nakon burnog vikenda tokom kojeg je Altman smenjen sa mesta izvršnog direktora u OpenAI od strane odbora. Nakon njegovog odlaska, Brokman je takođe podneo ostavku. Pregovori o njihovom mogućem povratku u OpenAI nisu bili uspešni.

Upravni odbor OpenAI umesto toga je izabrao bivšeg glavnog izvršnog direktora i suosnivača Twitcha, Emeta Šira, za privremenog izvršnog direktora.

Tokom vikenda, Altman je takođe počeo da predstavlja novi AI poduhvat investitorima, prema New York Timesu.

Upravni odbor OpenAI je rekao da je smenio Altmana jer nije bio "dosledno iskren" u svojim razgovorima sa njima. Nisu objasnili razloge, što je razljutilo mnoge zaposlene u OpenAI. "Odbor je imao priliku da objasni svoje drastične postupke i nisu je iskoristili", napisao je Andrej Karpati, istraživački naučnik u OpenAI, na X.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA