Vreme čitanja: oko 1 min.

Google priznao da Spotify ne plaća naknade za Play prodavnicu zbog tajnog dogovora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Don Harison iz Google-a otkrio je na suđenju da Spotify ima jedinstven sporazum sa Google-om, izbegavajući standardne naknade

  • 0
Spotify Foto: Pixabay.com

U nedavnom razvoju događaja na suđenju između Epic Games-a i Google-a, došlo je do značajnog otkrića koje baca novo svetlo na poslovne prakse unutar Google Play prodavnice. Don Harison, direktor Google-a za partnerstva, izneo je detalje o specifičnom dogovoru koji Google ima sa Spotify-em. Prema izveštaju The Verge-a, ovaj sporazum omogućava audio streaming kompaniji da izbegne uobičajene naknade koje Google inače naplaćuje preko svoje Play prodavnice.

Spotify, naime, ne plaća nikakve naknade kada samostalno procesuira svoje plaćanja. U situacijama kada plaćanja obavlja Google, Spotify plaća samo 4% naknade, što je značajno niže u odnosu na uobičajenu praksu. Obično, Google uzima 15% od prihoda od aplikacija sa pretplatom, ali ovaj iznos može biti smanjen na 11% kroz programe kao što je "user choice billing". Ovaj program omogućava developerima aplikacija da koriste sopstvena ili rešenja trećih strana za plaćanja.

Ovi detalji su isplivali u javnost nakon što je Google ranije ovog meseca zatražio od suda da zadrži specifičnosti sporazuma sa Spotify-jem u tajnosti. Ovo otkriće stavlja dodatni fokus na poslovne prakse unutar Google Play prodavnice i potencijalne povlastice koje se pružaju određenim velikim kompanijama.

Interesantno je napomenuti da Google nije stran pregovorima sa velikim kompanijama. Ranije ovog meseca, The Verge je izvestio da je Google 2017. godine ponudio Netflix-u dogovor, prema kojem bi Netflix plaćao samo 10% naknade za pretplate unutar Play prodavnice.

Ove informacije pružaju uvid u složene i često neprozirne dogovore unutar industrije aplikacija, postavljajući pitanja o jednakosti i fer tretmanu manjih developera u poređenju sa velikim igračima na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA