Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalno tržište pametnih telefona zabeležilo rast nakon dve godine: Ovo su bili ključni igrači

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analiza Counterpoint-a ukazuje na rast prodaje pametnih telefona zahvaljujući tržištima u razvoju i novim modelima

  • 0
Pametni telefoni, prodaja Foto: Shutterstock.com

Nakon dvadeset sedam meseci stagnacije, globalno tržište pametnih telefona je zabeležilo rast prodaje od pet procenata u oktobru ove godine. Ovo je prvi značajan rast nakon dugog perioda, a ključan doprinos dali su tržišta u razvoju, kao što su Bliski istok i Afrika, a posebno se ističe povratak Huaweija na kinesko tržište i početak praznične sezone u Indiji. Ove informacije dolaze od agencije za istraživanje tržišta Counterpoint, sa sedištem u Hongkongu.

Counterpoint navodi da su značajni faktori koji su doprineli ovom rastu uključivali lansiranje iPhone-a 15 krajem septembra, čiji su prvi efekti prodaje postali vidljivi upravo u oktobru. Ovo lansiranje je, između ostalog, doprinelo povećanju potražnje na tržištu.

Analize pokazuju da su tržišta u razvoju, naročito na Bliskom istoku i u Africi, imala ključnu ulogu u ovom rastu. Povećana potražnja u ovim regionima može se pripisati nizu faktora, uključujući ekonomski rast, povećanje kupovne moći i širenje digitalne infrastrukture.

Pored toga, izveštaj Counterpoint-a takođe ukazuje na značaj povratka kompanije Huawei na kinesko tržište. Huawei, jedan od vodećih svetskih proizvođača pametnih telefona, suočio se sa brojnim izazovima na međunarodnom tržištu u prethodnim godinama, ali njegov povratak na kinesko tržište izgleda da je imao pozitivan efekat na ukupne prodajne brojke.

S druge strane, razvijenija tržišta beleže sporiji oporavak zbog zasićenosti tržišta pametnih telefona. Ova tržišta već imaju visok stepen penetracije pametnih telefona, sa manje prostora za rast, posebno u kontekstu ekonomske neizvesnosti koja je prisutna u mnogim razvijenim zemljama.

Gledajući u budućnost, Counterpoint predviđa da će globalno tržište pametnih telefona nastaviti da raste i u četvrtom tromesečju 2023. godine. Očekuje se da će se trend oporavka nastaviti postepeno tokom narednih kvartala, prateći globalne ekonomske i tehnološke trendove.

Ovi podaci ukazuju na početak novog razvojnog ciklusa u industriji pametnih telefona, gde se inovacije i rastuća tržišta u razvoju pojavljuju kao ključni pokretači. S obzirom na dinamičnu prirodu tržišta i stalne tehnološke inovacije, industrija pametnih telefona ostaje jedna od najzanimljivijih i najpromenljivijih oblasti globalne ekonomije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA