Vreme čitanja: oko 2 min.

Meta i IBM formiraju AI Alijansu, ali sa kojim ciljem?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izostanak mnogih ključnih igrača iz AI industrije i nedostatak konkretnih ciljeva i rokova postavlja pitanje o njegovom potencijalnom uspehu

  • 0
Alijansa, veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Meta, poznata po svojoj posvećenosti otvorenom kodu, udružila se sa IBM-om, liderom u korporativnom sektoru, kako bi zajedno pokrenuli AI Alijansu. Ova inicijativa ima za cilj podsticanje "otvorene inovacije" i "otvorene nauke" u oblasti veštačke inteligencije.

AI Alijansa namerava da koristi već postojeće saradnje, uključujući one iz Partnerstva za AI, kako bi razvijala otvorene AI resurse koji odgovaraju kako poslovnim, tako i društvenim potrebama. Ova grupa će formirati radne grupe, upravni odbor i tehnički nadzorni odbor fokusiran na unapređenje oblasti kao što su merenje poverenja i validacije u AI, podrška hardvera i infrastrukture za AI treninge, te otvoreni AI modeli i okviri.

Iako deluje slično Partnerstvu za AI, AI Alijansa ističe svoj cilj da doprinese ekosistemu umesto da duplicira već postojeće napore. Alijansa naglašava značaj saradnje i deljenja informacija za bržu i inkluzivniju inovaciju u AI, identifikovanje specifičnih rizika i njihovo ublažavanje pre lansiranja proizvoda.

Meta-in pristup otvorenom kodu izazvao je kritike od strane Google-a, OpenAI-ja i Microsoft-a, koji nisu članovi AI Alijanse. Uprkos ovim izazovima, Meta nastavlja da preuzima kalkulisane rizike u open-source sferi. IBM, kao suosnivač Alijanse, verovatno teži većoj izloženosti za svoju platformu generativnog AI-ja, u konkurenciji sa Microsoft-om, OpenAI-jem i Google-om.

AI Alijansa broji oko 45 organizacija kao članove, uključujući AMD, Intel, CERN, kao i mnoge uvažene univerzitete. Alijansa će se fokusirati na podršku "otvorenoj" zajednici i omogućavanje programerima i istraživačima da "ubrzaju odgovornu inovaciju u AI" uz očuvanje naučne rigoroznosti, poverenja, sigurnosti, raznolikosti i ekonomske konkurentnosti.

Iako AI Alijansa ima ambiciozne ciljeve, izostanak mnogih ključnih igrača iz AI industrije i nedostatak konkretnih ciljeva i rokova postavlja pitanje o njegovom potencijalnom uspehu. Divergentni interesi članova, kao i pitanje iskrenosti IBM-a i Meta u njihovoj viziji budućnosti AI-a, mogu dodatno zakomplikovati situaciju.

AI Alijansa predstavlja značajan korak ka otvorenijem razvoju veštačke inteligencije, ali njen uspeh će zavisiti od sposobnosti članova da prevaziđu razlike i usmere se ka zajedničkim ciljevima. Vreme će pokazati da li će Alijansa postići svoje ambicije ili će se suočiti sa izazovima u ostvarivanju svoje vizije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA