≫ 

Da li veštačka inteligencija može da postane samosvesna? Doktor David H. Glass daje uvide za Telegraf.rs

 ≫ 

Doktor David H. Glass u intervjuu za Telegraf.rs otkriva složenost i etičke dileme veštačke inteligencije u savremenom društvu

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Miki
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • nebitno

    11. decembar 2023 | 12:31

    a moze li vestacka inteligencija postati samoodrziva? Sva tehnologija funkcionise dok ljudi brinu o njoj a potreban joj je izvor energije koji opet daje covek. Ovo verovatno ide nakon toga sto joj se udahne svest a i to bi opet morali da joj daju ljudi. I ako se to uopste zove svest

  • NekoKo

    11. decembar 2023 | 08:06

    Koncept veštačke inteligencije postoji već decenijama unazad(od 1956 godine) i u jednom momnetu je čak i napušten kao na neki način prevaziđen i ne dovoljno napredan način razmišljanja pa su u skladu sa tim uvođeni mnogi novi pojmovi...Interesantno da se najpre pre 10-ak godina,pa onda ponovo odjednom pre par godina počelo se ponovo govorit o veštačkoj inteligenciji,najviše pojavom CHAT GPT-a i Google Bard-a.Inače ove apliakcije nemaju blage veze sa inteligencijom.To su obični jezički modeli nabiflani podacima koji vam daju odgvore na osnovu toga čime su napunjeni.Bilo šta van toga ne mogu da urade.Naučni koncepti:svest veštačke inteligencije,veštačka svet,generala veštačka inteligencija,veštačka osećajnost,veštačko stvaralaštvo itd. su samo neki od neuporedivo naprednijih i moćnijih koncepata.Danas,osim u terminologiji i teoriji,ne postoji inteligencija koju je napravio čovek,pa samim tim ni veštačka inteligencija.Za sada imamo samo jezičke modele u kombinaciji sa neural networks konceptom,ali to je ipak jako daleko od futurističkih proviđenja o kojima se danas piše faktički kao da postoje.Izgleda da je neko rešio da malo širi bespotrebnu paniku i da skrene temu sa nekih prizemnijih a daleko važnijih i potpuno realnih opasnosti sa kojima se susreće čovečanstvo.?Uostalom da li je ralno da vladari sveta vladanje prepuste mašinama a da te mašine ipak nisu podređene njima?Jedino ako bi svoju svest i osećajnost implementirali u sve to i tako postali besmrtni i večni vladari?

  • baba smilja iz darosave

    10. decembar 2023 | 17:53

    veštačka inteligencija će služiti moćnicima da upravljaju našim životima i da nas kontrolišu. svi će morati da kupe električne automobile struje neće biti tako da nećeš moći nigde da se krećeš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA