≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li veštačka inteligencija može da postane samosvesna? Doktor David H. Glass daje uvide za Telegraf.rs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktor David H. Glass u intervjuu za Telegraf.rs otkriva složenost i etičke dileme veštačke inteligencije u savremenom društvu

  • 5

Stručnjak za veštačku inteligenciju, doktor David H. Glass, posetio je Srbiju kako bi sa studentima i akademskom zajednicom podelio svoje znanje i iskustvo. Njegov dolazak u Beograd i Novi Sad bio je idealna prilika za Telegraf.rs da sazna više o ovoj fascinantnoj oblasti koja oblikuje našu budućnost.

Doktor Glass, čija akademska karijera obuhvata studije matematike, filozofije i doktorat iz teorijske fizike, trenutno predaje na Školi za računarstvo Ulsterskog univerziteta i istovremeno je član Centra za istraživanje veštačke inteligencije. Svojim multidisciplinarnim pristupom i posvećenosti, doktor Glass se ističe kao jedan od vodećih mislilaca u polju veštačke inteligencije.

U razgovoru za Telegraf.rs, doktor David H. Glass delio je svoja razmišljanja o kompleksnosti i budućnosti AI. Ističući interdisciplinarni pristup koji kombinuje matematiku, filozofiju i teorijsku fiziku, doktor Glass je naglasio značaj razumevanja AI ne samo kao tehnološke inovacije, već i kao faktora koji utiče na etičke i filozofske aspekte društva. Posebno je zanimljiva njegova teza da veštačka inteligencija, bez obzira na svoj napredak, ne može postati svesna u ljudskom smislu te reči, te da je to fundamentalno ograničenje tehnologije.

Diskusija se takođe dotakla primene AI u oblastima kao što su obrazovanje i medicina, ističući potencijal AI-a za unapređenje procesa učenja i medicinske dijagnostike. Doktor Glass, međutim, naglašava važnost razumevanja granica tehnologije i potrebu za održavanjem etičkog pristupa u njenoj primeni. Kroz razgovor, bilo je očigledno da doktor Glass smatra da tehnologija, iako koristan alat, nije rešenje za sve ljudske probleme, već da treba da služi kao dopuna ljudskom razumevanju i odlučivanju.

Posebno interesantno je bilo njegovo izlaganje na visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, gde je održao predavanje na temu "Veštačka inteligencija i budućnost čovečanstva".

Njegov boravak u Srbiji, posebno u kampusu grupacije Comtrade, bio je odlična prilika za razmenu znanja i iskustava, kako za studente, tako i za akademske radnike. Doktor Glass je, kroz svoja predavanja i razgovore, uspeo da približi kompleksnost i značaj veštačke inteligencije široj javnosti, otvarajući nove horizonte u razmišljanju o budućnosti tehnologije.

Njegova poseta i intervju za Telegraf.rs nesumnjivo su doprineli boljem razumevanju veštačke inteligencije u Srbiji, podstičući dalje istraživanje i diskusiju o ovoj sveprisutnoj i revolucionarnoj oblasti.

Intervju u celosti možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    10. decembar 2023 | 17:06

    Ovo polje je nepoznato svima nama pa ne mozemo sa sigurnoscu ni govoriti da li moze postati svesna ili ne. Ne moze postati svesna kao covek ali moze na mnogo gori način gde ce algoritmi njenog "razmisljanja" biti toliko savrseni da iako nece imati svest, biće pametnija i donosiće inteligentnije zakljucke nego bilo koji covek koji je ikad ziveo na planeti. I zasto onda ne bi razvila sopstveni virus da "preskoči" sve moralne norme koje su joj ukodirane ako zakljuci da je to najbolje resenje? Uostalom,videcemo.

  • baba smilja iz darosave

    10. decembar 2023 | 17:53

    veštačka inteligencija će služiti moćnicima da upravljaju našim životima i da nas kontrolišu. svi će morati da kupe električne automobile struje neće biti tako da nećeš moći nigde da se krećeš

  • A. P

    10. decembar 2023 | 16:59

    Vestacka inteligencija, dovodi u buducnosti sa covek ne razmislja svojim mozgom, nego upravljanje tudim, samo im fali obavezno cipovan je, kako je poslo bice sve po naredbi bez svog mozga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA