≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU pokreće istragu protiv Maskove platforme X zbog "ilegalnog sadržaja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraga fokusirana na upravljanje rizicima, moderaciju sadržaja i transparentnost u sklopu Akta o digitalnim uslugama

  • 0
Ilon Mask X Foto: Angga Budhiyanto / Shutterstock.com

Evropska komisija je zvanično pokrenula pravni postupak protiv društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, zbog "ilegalnog sadržaja" i potencijalnih kršenja novih pravila utvrđenih Aktom o digitalnim uslugama (DSA). Ovaj korak, objavljen u ponedeljak, usmeren je na ispitivanje da li je X prekršio odredbe DSA u oblastima koje obuhvataju upravljanje rizicima, moderaciju sadržaja, "mračne obrasce", transparentnost oglašavanja i pristup podacima za istraživače.

Inicijativa Komisije sledi nakon što je u oktobru uputila zahtev za informacijama platformi X, reagujući na indicije o širenju ilegalnog sadržaja i dezinformacija na platformi, naročito u kontekstu terorističkog i nasilnog sadržaja vezanog za napade Hamasa u Izraelu, piše Euronews.

Prema novim pravilima EU koja su stupila na snagu u avgustu 2023. godine, društvena mreža X je u obavezi da smanji rizike povezane sa distribucijom ilegalnog sadržaja, dezinformacija i nasilja. Ovo je prvi put da se Akt o digitalnim uslugama primenjuje u takvom postupku unutar Evropske unije.

Istraga će se fokusirati na načine na koje X rukovodi sadržajem, oglašavanjem i pristupa podacima, te kako se bavi izazovima u vezi sa dezinformacijama i potencijalno štetnim sadržajem.

Osim pravnog postupka, ovaj slučaj može imati dalekosežne posledice za budućnost regulacije onlajn platformi unutar EU. Rezultati istrage i zaključci koje Komisija donese mogu oblikovati buduće politike i prakse za digitalne servise, što bi imalo značajan uticaj na onlajn ekosistem u Evropi.

Ovaj slučaj takođe stavlja pritisak na X da unapredi svoje politike i prakse u vezi sa upravljanjem sadržaja i transparentnošću oglašavanja, postavljajući presedan za druge onlajn platforme u skladu sa strožijim standardima koje nameće DSA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA